Rješavanje prijemnog ispita.

I dok maturanti u našoj zemlji već s približavanjem proljeća osjećaju stres zbog obaveze polaganja državne mature, činjenica je da su nekad fakulteti provodili specifične prijemne ispite na temelju kojih su vrednovali kandidate i stvarali rang-liste pristupnika.

Baš kao i na Filofozskom fakultetu u Zagrebu, prije uvođenja državne mature, i na Filofoskog fakultetu u Beogradu provode specifičan oblik standardiziranog testiranja kandidata od kojih je test opće informiranosti godinama „bauk“ među mladima.

Kako pišu tamošnji mediji, od 30-ak pitanja koliko broji ovaj dio prijemnog ispita, 2019. godine maturanti su u prosjeku riješili između 7 i 27, no gotovo nitko ne riješi sve.

„Caka“ je u tome da se odgovori na ova pitanja uglavnom ne nalaze u udžbenicima i skriptama, nego ih je potrebno „pokupiti“ svakodnevnim informiranjem, čitanjem medija, uživanjem u kulturnim sadržajima, rješavanjem križaljki i slično.

Kako vama „leži“ opća informiranost? Okušajte se u ovom kvizu, pokušajte odgovoriti na ova pitanja i doznajte na koliko biste vi pitanja odgovorili točno!

 

Quiz Maker - powered by Riddle

 

Kviz opće kulture Hoćeš li „zablistati” na kvizu iz opće kulture? Riješi ovih 10 pitanja i provjeri svoj rezultat

Kad vidiš ove papire vjerovatno ti se javlja glavobolja Znaš li odgovore na ova pitanja s državne mature? Riješi kviz i testiraj svoje znanje!

Još vijesti