Što ako nam hrana padne na pod?

Pravilo pet sekundi je već odavno popularno na društvenim mrežama. Vjerujemo da su svi za njega čuli. Radi se teoriji koja kaže da smijemo posjeti hranu koja nam je pala na pod ako nije bila na podu duže od pet sekundi. Ipak, radi li se o istini ili samo o mitu?

Ako ti keksić padne na pod u kući i ti ga odmah uzmeš, vjerojatno se neće dogoditi ništa ako ga pojedeš. Naravno, pod uvjetom da ti je pod čist. Ipak, ako ti na pod padne komad torte ili špageti bolonjez, teško nam je zamisliti da ćeš ih svejedno pojesti. Vjerojatno će završiti u smeću.

Ne možemo se ne zapitati imaju li bakterije koje žive na podu pojam o vremenu. Možda su i one upoznate s pravilom pet sekundi pa kad vide da je hrana pala na pod, odbrojavaju pet sekundi prije nego što se daju u trk.

Ne moraš više razbijati glavu takvim mislima. Znanstvenici su otkrili što oni misle o ovom pravilu i pridržavaju li ga se.

Bakterije ipak ne znaju brojati?

Donald Schaffner, profesor znanosti o hrani, zapravo je proveo studiju o tome 2016. godine koja je potvrdila da bakterije zapravo mogu prijeći na hranu koja je pala na pod u roku od pet sekundi. Zapravo, one to mogu učiniti odmah i što duže hrana ondje stoji, to se više toga može na nju prenijeti, piše Huffington Post.

Međutim, kako je rekao za časopis Real Simple, kada je u pitanju jedenje hrane koju smo ispustili na pod, jedemo ju na vlastitu odgovornost. Ako smo u vlastitom domu, manja je vjerojatnost da će hrana koja nam je pala biti kontaminirana. Ipak ako se to dogodilo na nekom javnom mjestu ili u prostoriji s prljavim podom poput restorana, vjerojatnost da su bakterije prešle na hranu je velika.

Štoviše, stručnjakinja za područje sigurnosti hrane, Nicole Arnold, je rekla za Real Simple da ona radije ne bi jela hranu koja je pala na pod.

„Svačija je razina udobnosti drugačija, ali ja ne bih pojela čips čak ni nakon nekoliko sekundi na tlu“, istaknula je Nicole Arnold.

Ako stručnjaci tako kažu, možda onda ne bismo ni mi trebali jesti hranu s poda.

Još vijesti