Djevojka sa slušalicama

U dugoj ste, stabilnoj i sretnoj vezi, ali iz glave ne možete izbaciti novi hit Miley Cyrus „Flowers“ ili bilo koju drugu himnu prekida i pitate se što nije u redu s vama? Dečko ili djevojka vas već danima gleda kako uživljeno pjevate da si sami možete kupiti cvijeće? Ne očajavajte (ni vi, ni vaš partner)!

Pjesme s čijim tekstom se nužno ne povezujemo znaju nam uči u glavu, ali zašto je to tako? Do 98% zapadnog stanovništva iskusilo je istu tu pojavu.

 

@thetiffanylarsen Because this song is my new anthem #CapCut #flowers #mileycyrus #wifelife #crazywife #tryme #funny #hubbywifey ♬ Flowers - Miley Cyrus

 

Psiholozi takav fenomen zovu „nenamjerna glazbena slika“ (INMI) − još je poznat i kao „ear worms“.

„Ovo je iznimno čest fenomen i primjer spontane kognicije“, rekla je za CBS News glavna autorica studije, dr. Kelly Jakubowski sa Sveučilišta Durham u Velikoj Britaniji.

Njeno istraživanje otkrilo je da su to obično brže melodije s prilično generičkom i lako pamtljivom melodijom koje najčešće imaju neke dodatne jedinstvene karakteristike koje ih razlikuju od ostalih pjesama.

Pjesme koje će ljudima najvjerojatnije ostati u pamćenju dijele zajedničke melodijske obrise koji se uglavnom nalaze u zapadnoj pop glazbi. Čak tri od deset najčešće spomenutih pjesama u istraživanju bile su pjesme Lady Gage čiji je uspjeh očito povezan i s ovim fenomenom.

 

@liily.gracee This song tho #relationship #ifweeverbrokeup ♬ original sound - Mae Stephens ♡︎

 

Iako ne postoje dokazani načini za pobjedu nad ovim fenomenom, Jakubowski preporučuje da si na bilo koji način pokušate okupirati misli slušanjem drugih pjesama. Dok drugi znanstvenici smatraju da će u borbi s ovom pojavom pomoći žvakanje žvakaće.
 

Još vijesti