Kampus kao potencijalno opasna okolina za bebe i djecu?

Sa fakulteta Central Saint Martins, sastavnice Sveučilišta umjetnosti i dizajna u Londonu (UAL), tvrde da ne mogu omogućiti pristup djeci i bebama na redoitvoj bazi.
Studenticu su s fakulteta obavijestili da ne smije dojiti svoju bebu na kampusu jedne od najprestižnijih likovnih akademija na svijetu.

Slika nije pronađena Studentica mama u svađi s fakultetom: Nosi bebu na predavanja iako su joj to zabranili

Jasmijn Toffano, studentica fakulteta Central Saint Martins, u početku su uvjeravali da neće biti problem voditi bebu na predavanja, no ovu su odluku promijenili tik pred prva predavanja zbog čega se našla u velikom problemu: morala je naći adekvatan vrtić za dijete i istovremeno pohađati predavanja.

Budućnost na fakultetima: vrtići za djecu studenata

Njeno iskustvo motiviralo ju je da se posveti kampanji u sklopu koje zagovara da svako britansko sveučilište za studente roditelje osigura prostor u kojemu će skrbiti za djecu u sklopu ili u blizini kampusa.

"Ono što bih željela vidjeti u budućnosti je da studenti s malenom djecom ne moraju odustajati od studija zbog nedostatka podrške. Vjerujem da to možemo promijeniti i da to nije nemoguće", kazala je Toffano.

29-godišnja Toffano i njen suprug, Riccardo Mangiapelo, trenutno su u dogovoru s fakultetom, među čije se alumnije ubrajaju Stella McCartney, Louise Wilson, John Galliano i Alexander McQueen. Sve strane odlučne su da pronađu adekvatno i razumno rješenje.

Mladi roditeljski par predložio je da, dugoročno gledano, visokoobrazovne institucije u budućnosti nude uslugu vrtića u sklopu kampusa ili pak omoguće suradnju s već postojećim vrtićima unutar kojih bi studentima ponudili povoljniju cijenu ove usluge.

"To bi trebao postati standard na svim sveučilištima, uz podršku vlade kako bi pomogli sveučilištima pokriti trošak svima uključenima", smatraju.

Mlada majka doji dijete u kafiću

Problem je nastao tik pred povratak na predavanja na studiju grafičkog dizajna, ove akademske godine. Toffano je u siječnju obavijestila fakultet da je trudna, temu ponovo aktualizirala tijekom ljeta, a nakon ovih inicijalnih razgovora imala je dojam da neće biti problema u dnevni raspored na fakultetu ubaciti i dojenja svoje kćerkice Chloe.

Slika nije pronađena [VIDEO] Svi obožavaju bebu koja odrasta u studentskom domu: 'Ima bolji društveni život od mene'

No, ovo se promijenilo samo dva dana prije predavanja. Kratkoročno je uskočio njen suprug, koji je aktivirao roditeljski dopust, putovao s njom i provodio dane u kafiću, dok bi Toffano između predavanja dolazila k njima podojiti dijete.

Sad su u potrazi za dadiljom koja bi preuzela dio brige oko Chloe dok ne stasa dovoljno za vrtić. Zbog toga, tvrdi Toffano, neće biti u mogućnosti dojiti dijete, piše Guardian.

Kampusi preopasni za djecu?

Na UAL-u su naknadno odlučili da je svakodnevno donošenje bebe na kampus protivno njihovom pravilniku studiranja.

"Naši kampusi prepuni su posebne opreme i sprava koji stvaraju potencijalno opasnu okolinu za djecu i bebe. Trenutno, naša zdravstvena i sigurnosna pravila studiranja ne dozvoljavaju novorođenčad i djecu na kampusu, osim tijekom sporadičnih posjeta. Ovo znači da fakultet nije u mogućnosti omogućiti smještaj djeci i bebama na redovitoj bazi jer ne možemo jamčiti za njihovu sigurnost", objašnjavaju s fakulteta.

Dalje navode da su se ispričali studentici Toffano zbog proturječnih informacija koje je dobila u početku otvaranja ove teme i dugom periodu koji im je bio potreban da se izjasne po tom pitanju. Obećali su da će razmotriti trenutni pravilnik u svjetlu problema roditelja studenata.

Omogućili joj privatnu prostoriju i hladnjak za izdojeno mlijeko

"Ponudili smo studentici Toffano pristup privatnoj prostoriji i hladnjaku u kojemu bi mogla pohraniti izdojeno mlijeko koje bi kasnije ponudila bebi. Surađivat ćemo s njom kako bismo izašli u susret njenim potrebama. Naš je prioritet da Toffano završi svoj studij, i u kontaktu smo kako bismo raspravili o svim prilagodbama koje je nužno provesti kako bismo ju podržali u ovom procesu", zaključili su za kraj.

izvor: theguardian.com

Još vijesti