Hrvatska tradicionalna tetovaža

Zadnjih godinu dana tradicionalne tetovaže s područja Hrvatske stekle su veliku popularnost.

Ovim tetovažama (za kojima su „pomahnitale“ društvene mreže) tradicionalno su se, za vrijeme Osmanskog Carstva, oslikavale žene kako bi izbjegle silovanje, seksualno roblje ili preobraćenje iz katoličkog svijeta u islam, stoji na portalu Croatiaweek.  

@heruvimski somber history of a beautiful ethnic tattoo. #SeaShanty #HomeImprovement #fyp #foryou #culture #history #learnontiktok #croatian #tattoo ♬ HOME - Filip Lackovic

Najčešće su se tetovirala lako uočljiva mjesta poput ruku i prsa, a takve tetovaže često su na sebe, tijekom kršćanskih blagdana, stavljale žene te nerijetko i djeca.

Korijene vuku iz područja današnje Bosne i Hercegovine, a vrlo brzo su postale dio tradicionalne kulture i u Hrvatskoj.

Na druge je kršćanske simbole obično tetovirala starija žena, mješavinom meda i ugljena, a taj se proces tetoviranja zvao bocanje.

Danas se ovu tradiciju moderniziralo te se često pojavljuje u inačicama. Iako postoje oni koji njeguju tradiciju i ovakve simbole tetoviraju na autentičan način, tj. tehnikom bocanja, većina modernih studija ove simbole tetovira mašinom za tetoviranje.

Iako ih neki tetoviraju iz estetskih razloga, a neki zbog njihovog značenja i tradicije, i jedno i drugo doprinosi širenju znanja o njima i prenošenju ove tradicije na druge, mlađe generacije.

 

Još vijesti