Slušaju strano, a izlaze na cajke?

Tijekom povijesti glazba je imala razne svrhe, od međuplemenske komunikacije bubnjevima, signaliziranja opasnosti ili početka bitke pa sve do današnjice, kada se glazba često koristi i kao sredstvo terapije. Dakle, glazba najčešće nije bila sama sebi svrhom već je obavljala i mnoštvo drugih funkcija.

Želiš zaliječiti slomljeno srce? – Odgovor je Adele. Ideš van i treba ti doza samopouzdanja? – bilo koja pjesma optimistične i vesele Lizzo sigurno će ti popraviti dan. Posvađali ste se s grupom prijatelja? Što će vas više nabrijati nego „Bad Blood“ glazbenice Taylor Swift.

Glazba može popraviti slomljena srca, motivirati studente tijekom učenja ili sportaše tijekom treninga te je uz sve to (dokazano) dobra za mentalno i fizičko zdravlje.

Dokazano je da slušanje glazbe poboljšava pamćenje, optimizira vježbanje i ubrzava proces ozdravljenja kod nekih bolesti, a što (i u koje svrhe) slušaju zagrebački studenti, pročitajte u nastavku.

Kada god joj se stvori prilika, Lucia stavi slušalice

„Što se tiče mog odnosa s glazbom, jako kliše odgovor, ali od svoja prva dva CD-a (Miley Cyrus i Lady Gaga) nije prošao dan da ih nisam slušala. Kadgod mi se stvori prilika, stavim slušalice. Najbliži oko mene već su prihvatili da sa mnom nema razgovora u javnom prijevozu / dok učim“, rekla je studentica komunikologije.

Također, teško joj je objasniti što joj glazba znači. „Mislim da je najjednostavnije reći da slušajući glazbu vodim brigu o sebi, tj. to je jedini način kako u svom gustom rasporedu, stignem na nekoliko minuta samo stati“, zaključila je Lucia.

Tekst pjesama Luciji nije kriterij po kojem bira pjesme

Njezina istoimena mlađa kolegica sluša pjesme koje joj stvaraju pozitivan ugođaj i atmosferu, a tekst pjesama nije joj prioritet. „Nije mi toliko do teksta jer neke su sretne, a neke nisu, ali me privlači melodija“, tvrdi Lucija.

 

Tekst pjesama Luciji nije kriterij po kojem bira pjesme

Studentica sociologije Corina nije uopće izbirljiva po pitanju glazbe.
„Slušam apsolutno sve. Od starih hrvatskih do novih 'bejbi' izvođača na srpskoj sceni do Tome Zdravkovića i novog albuma 21 Savagea i Drakea. Sve ovisi o raspoloženju, životnim okolnostima, uspomenama koje pokušavam evocirati ili da li želim potisnuti / potaknuti negativne ili pozitivne emocije“, kazala je Corina.

Filozofi vole „od svega po malo“

Marta, glazbu bira ovisno o danu i raspoloženju. Ova svestrana studentica filozofije nema problema s ni jednim žanrom te će rado poslušati bilo što.

„Ja neku svoju 'playlistu' i nemam, najčešće ju slažem usput, prema svom raspoloženju. Ima jedan bend koji mi nikad neće dosaditi i to je Jinx. Slušam stvarno sve od hard rocka, metala, bluesa, jazza, stvarno sve“, rekla je Marta.

Slušali oni Queen, operu ili Tomu Zdravkovića, svi studenti se slažu da je glazba nešto bez čega ne bi mogli zamisliti svoj studentski život i bez čega bi on bio puno teži za podnijeti.

Na playlistama samo strano, a zašto se onda izlazi na „cajke“?

Iako je studentica komunikologije, Lucia je rado izrazila svoje mišljenje o ovom fenomenu: „Tu i tamo slušam cajke, pogotovo prije izlaska. Mislim da dosta ljudi sluša i u osobno vrijeme, ali možda ne govore to javno. Ja sam u srednjoj izlazila na turbofolk jer je to bio jedini izbor u mojoj okolini pa sam u neku ruku i bila prisiljena na to, a tematika takve glazbe i je namijenjena za izlaske jer se uz nju lako pleše.“

Turbofolk odavno „hara“ klubovima pa nije čudno da su se neki, možda i zasitili tog žanra i ne ga slušaju u slobodno vrijeme. Ako i to nije slučaj, moguće da im je samo teže tolerirati melodiju i tekst kada nisu za to raspoložen i kada okolnosti nisu slične onima kada izlaze klub.

Još vijesti