Više od polovice čine žene.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2022. godini doktoriralo je 792 osobe. Udio žena u tom broju iznosio je 416, odnosno 52,5 posto.

Najviše doktora znanosti je doktoriralo na Sveučilištu u Zagrebu, čak 67,7 posto. Na drugom mjestu po broju doktora znanosti u 2022. se nalazi Sveučilište u Osijeku s 11,1 posto. Treće mjesto dijele Sveučilište u Splitu i Sveučilište u Rijeci s 8,1 posto doktora znanosti.

Troškove studija većinom plaćaju poslodavci

U prošloj je godini najviše doktorskih disertacija bilo iz područja biomedicine i zdravstva, odnosno 22,8 posto. Također, najviše doktora znanosti je bilo u dobnoj skupini od 30 do 34 godine, odnosno 35,6 posto. U dobnoj skupini do 29 godina je bilo 15,2 posto doktora znanosti, a onih starijih od 50 je bilo 9,2 posto.

Najviše doktora znanosti je zaposleno u djelatnosti obrazovanja, 52,4 posto, dok je 1,1 posto nezaposleno. Troškove doktorskog studija u većini slučajeva plaća poslodavac, tako je bilo u 48,5 posto slučajeva. Doktorski je studij osobno platilo 34,6 posto osoba.

Emocionalni stres je glavni razlog zbog kojeg studenti žele prekinuti studij. Istraživanje pokazalo: Sve više mladih razmišlja o prekidu studija zbog emocionalnog stresa

Kušanje vina Veliko priznanje za hrvatske studente! Mladi profesionalci osvojili medalje u Parizu na Međunarodnom agronomskom sajmu

Još vijesti