Zbog stresa odlaze u „zatvor“

Stres je nažalost dio naše svakodnevice, a često zbog njega poželimo glasno vrištati. Često poželimo otići na neko mjesto gdje ćemo biti daleko od svih briga i obaveza. Čisto da se malo odmorimo. Mnogi južnokorejski studenti odlaze u ustanovu sličnu zatvoru u kojoj se odmaraju od stresa.

Tisuće Južnokorejaca okreću se „zatvoru“ kao sredstvu za bijeg od stresa. To im omogućuje ustanova Prison Inside Me u gradu Hongcheonu, a riječ je o lažnom zatvoru koji omogućuje „zatvorenicima“ bijeg od svakodnevnog života prepunog brige i stresa, piše Vice.

„Zatvorenicima“ u Prison Inside Me oduzimaju se telefoni i dobivaju plavu uniformu, prostirku za jogu, set za čaj, olovku i bilježnicu. Zabranjeno im je razgovarati jedno s drugim i dobivaju osnovne obroke, uključujući rižinu kašu za doručak i kuhani slatki krumpir za večeru.

Studenti jedni od najčešćih posjetitelja

Sve je to dobrovoljno, a veliki broj klijentele u ustanovi čine uredski radnici i studenti koji traže vikend daleko od južnokorejske kulture visokog intenziteta rada. U zemlji u kojoj su sati dugi i stope samoubojstava visoke, to bi moglo spasiti tisuće života.

Južnokorejci su treći građani s najduljim radnim stažom iza Meksikanaca i Kostarikanaca. To je hiper-natjecateljska radna i školska kultura koja se opisuje kao „smrtonosno toksična“, a stručnjaci vjeruju da je pridonijela visokoj stopi stresa i samoubojstava u zemlji.

Iz te kulture nastao je Prison Inside Me. Suosnivačica Noh Ji-Hyang rekla je da je ideju za lažni zatvor inspirirao njezin suprug, tužitelj koji je često bio prisiljen raditi 100 sati tjedno.

Radije bi bili u zatvoru nego u vanjskom svijetu

„Rekao je da bi radije otišao u samicu na tjedan dana kako bi se odmorio i osjećao bolje. To je bio početak“, rekla je.

„Bio sam fizički i psihički iscrpljen, ali nisam bio dovoljno hrabar da dam otkaz. Nisam znao što da radim sa svojim životom. Onda sam razmišljao o tome da budem tjedan dana u samici. Odluka o tome kamo ići dalje postala bi jasnija bez cigareta, pića, ljudskih odnosa, šefa i stresa na poslu“, rekao je Nohin suprug, Kwon Yong-seok.

Sada se stotine Južnokorejaca zatvaraju u ćelije od šest četvornih metara na razdoblja od 24, ponekad i 48 sati. Nema satova, ogledala i samo je jedan mali WC.

Osjećaj slobode u zatvoru

„Ovaj zatvor mi daje osjećaj slobode. Bila sam previše zaposlena. Ne bih trebala biti ovdje sada, s obzirom na posao koji moram obaviti. Ali odlučila sam zastati i osvrnuti se na sebe u potrazi za boljim životom“, rekla je Park Hye-ri, 28-godišnja uredska službenica.

Park je platila oko 70 eura da provede 24 sata u „zatvoru“ i ona je samo jedna od mnogih koji se odlučuju za ovaj nevjerojatni oblik utočišta za mentalno zdravlje. Prema Noh, samica je ništa u usporedbi sa životom vani.

„Tamo ste doslovno zatvoreni, što je cijeli koncept programa No, sudionici kažu da su ovdje osjetili najveću sreću i slobodu. Većina ih se u početku opirala jer im je rečeno da je to zatvor. Ali nakon što su ostali unutra, rekli su da nije mala ćelija zatvor, već vanjski svijet“, rekla je Noh.

Još vijesti