Ovo su najbogatiji Hrvati

Jesi li se ikada zapitao tko je najbogatiji čovjek u regiji? Donosimo ti odgovor i na to pitanje. Naime, srpski tjednik Nedeljnik na kraju svake godine objavljuje listu od 100 najbogatijih ljudi u regiji, a zanimljivo je tko se našao na samom vrhu popisa.

Na prva tri mjesta liste su zasjeli upravo Hrvati. Tako se na samom vrhu nalaze Silvio i Robert Kutić te Izabel Jelenić koji su vlasnici kompanije Infobip čija je vrijednost nešto više od tri milijarde i 307 milijuna eura. Na drugom mjestu se nalazi Dubravko Grgić iz Agram grupe s vrijednosti od tri milijarde i 124 milijuna eura. Treće mjesto je zauzeo Mate Rimac iz kompanije Rimac Bugati s tri milijarde i 47 milijuna eura.

Na četvrtom mjestu se nalazi Miroslav Mišković iz srpske kompanije Delta Holding s vrijednosti od gotovo tri milijarde i 37 milijuna eura. Na petom mjestu je zasjeo Miodrag Kostić iz srpske tvrtke MK Grupa s dvije milijarde i 723 milijuna eura.

Uvjeti koji se moraju uzeti u obzir

Pri sastavljanju ovog popisa su u obzor uzeti podaci kao što su promet, EBITDA, neto dobit, izračunat je i tzv. cash conversion, usporedbe u istoj djelatnosti među sličnim tvrtkama, kao i akumulirana neuložena dobit.

Osim toga, analizirane su djelatnosti, položaji poduzeća u djelatnostima te je procijenjena svaka tvrtka pojedinačno kako bi se na temelju javnih informacija došlo do što točnijeg iznosa. Svakom vlasniku pristupalo se individualno s analitikom, analize nisu rađene mehanički po unaprijed određenim ključevima. Pri istraživanju, konzultanti su surađivali s renomiranom investicijskom bankom i koristili njezinu metodologiju vrednovanja poduzeća koju su prilagodili ovim prostorima.

 

Još vijesti