Galerija Digitalni inkubator by Hrvatski Telekom Tim iza ideje koja olakšava učenje - Smarty Pobjednička studentska ideja +1 Osnivač Digitalnog inkubatora Filip Vrhovnik

Više od 2500 prijavljenih učenika osnovnih i srednjih škola te studenata iz cijele Hrvatske proteklih je nekoliko mjeseci razvijalo vlastita inovativna rješenja i jačalo svoje kreativne potencijale, a oni najuspješniji su sav uloženi trud pokazali u velikom finalu.

Održane su prezentacije šest najboljih timova u osam različitih kategorija i natječaja, nakon kojih je stručni žiri u svakoj kategoriji odabrao tri najbolja projekta kojima su dodijeljene vrijedne novčane i druge nagrade.

Digitalni inkubator by Hrvatski Telekom, proglašenje pobjedničkih timova

Najbolji tim među osnovnim školama činili su učenici Osnovne škole Ljudevita Gaja iz Nove Gradiške koji su razvili Smarty aplikaciju za pomoć u učenju i unapređenju obrazovanja, dok su u sklopu srednjih škola pobijedili učenici Ekonomske i upravne škole Osijek koji su razvili Likvidatory - inovativnu društvenu igru koja pomaže povećati poduzetničku pismenost.

Tim iza ideje koja olakšava učenje - Smarty

Institut za inovacije je posebna priznanja "Mentor inovator" dodijelio i profesorima koji su se istaknuli kao mentori i bili kontinuirana podrška i motivacija učenicima u cijelom tom procesu, Božici Berc iz Osnovne škole Josipa Broza Kumrovec u kategoriji osnovnih škola te Sandi Duk Pritišanac iz Ekonomske i upravne škole Osijek u kategoriji srednjih škola.

Slika nije pronađena Do sad se u Digitalni inkubator by Hrvatski Telekom uključilo više od 4500 mladih

Posebna nagrada i titula "Škola za inovacije" uručila se školama koje značajno potiču inovativnost i proaktivnost kod učenika, a to su Osnovna škola Vladimira Nazora Daruvar i Srednja škola Zlatar.

Osim učenika, svoje prezentacije održali su i studenti koji su odgovarali na izazove pojedinih industrija i vodećih kompanija u regiji pa su tako za natječaj Hrvatskog Telekoma pobjedu odnijeli Antonija Orešković, Tea Olivari, Jozo Pavlović, Mirna Perić i Marija Pavković Ekonomskog fakulteta u Zagrebu koji su razvili VR ekosustav za razvoj sadržaja i unapređenje iskustva i doživljaja korisnika.

Studenti Marta Sudar, Martina Čolakovac i Dino Brkanić Ekonomskog fakulteta u Osijeku koji su razvili inovaciju u formi aromatiziranog čepa proglašeni su najboljima u sklopu natječaja Jamnice, dok su za se za natječaj PIK Vrbovca najboljima pokazali Fabijan Šiškić, Tajana Pancer i Antonija Štajhofer Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek koji su razvili inovativno pakiranje s indikatorima koji pomažu u očuvanju kvalitete mesa.

Odličan posao odradile su i Maja Sladović i Barbara Šebalj Ekonomskog fakulteta u Zagrebu sa svojim projektom "Pevex po tvojoj mjeri" koji inovativnim poslovnim modelom pomaže korisnicima u realizaciji uradi sam projekata, kojima je uručena 1. nagrada u sklopu natječaja Pevex.

Među najboljima su i Karla Marjan i Ema Petrić Ekonomskog fakulteta u Zagrebu s projektom "ASAMI" platforme koja služi kao digitalni alat za razvoj novih i inovativnih proizvoda temeljem inputa korisnika i communitya koju su razvijale za natječaj Ericsson Nikola Tesla, a pobijedili su i Dora Ferjančić, Katarina Cvijanović, Filip Slonjšak, Martina Kuzmić i Juraj Obrež Ekonomskog fakulteta u Zagrebu za natječaj Poliklinike Bagatin koji su razvili inovativnu digitalnu platformu za spajanje ponude i potražnje medicinskih usluga uz pomoć automatizacije i implementacije AI tehnologije.

Posebna nagrada za generalnog pobjednika Digitalnog inkubatora pod pokroviteljstvom Hrvatskog Telekoma dodijeljena je timu koji se najviše istaknuo među pobjednicima, a to je tim "VR projekt" koji čine prethodno spomenuti Antonija Orešković, Tea Olivari, Jozo Pavlović, Mirna Perić i Marija Pavković.

Pobjednička studentska ideja

"Izuzetno smo ponosni na sve ove pametne, talentirane i kreativne mlade ljude koji su zaista dali sebe u projekte koje su razvijali. Cijeli taj svečani dio proglašenja pobjednika je bio izuzetno emotivan za sve. Ne možete ostati ravnodušni kada vidite koliko ta priznanja i pobjede znače mladima, a pogotovo kada i njih same ponesu emocije na pozornici. Sva ta pozitivna energija koju donosi ovaj projekt nekako je eruptirala na ovom finalnom eventu, a nakon kojeg svi žele još. Hrvatska ima izuzetan potencijal u mladima za stvaranje nove vrijednosti, a upravo je Digitalni inkubator mjesto gdje ćemo ga razvijati i trenirati kako bi gradili bolju budućnost za sve nas", kazao je Filip Vrhovnik, pokretač i voditelj Digitalnog inkubatora.

Osnivač Digitalnog inkubatora Filip Vrhovnik

Nakon ove uspješne završnice, više od 250 razvijenih inovativnih projekata i entuzijazma i želje koju su pokazali mladi željni promjena, inovacija, napretka i novih prilika – možemo sa sigurnošću reći da nam je budućnost itekako sjajna.

Još vijesti