Stara knjižnica na Sveučilištu u Cambridgeu

Sumnja da je petero studenata sa Sveučilišta u Cambridgeu počinilo samoubojstvo tijekom posljednja četiri mjeseca, rezultirala je pokretanjem istrage o ovom problemu.

Slika nije pronađena Horor na rođendanu: Student pjevao i svirao gitaru pa u voćnjaku izvršio samoubojstvo

Profesor Graham Virgo tvrdi da nisu pronašli nikakve poveznice između prve četiri smrti studenata, koji su svi pohađali različite koledže. Peta smrt je trenutno predmet dodatne istrage.

Odbijaju identificirati studente

Sa Sveučilišta odbijaju identificirati preminule studente, no medijski izvještaji spominju 20-godišnjeg Daniela Fryja, studenta druge godine povijesti s koledža Homerton, koji je preminuo u ožujku, a zatim je tu i 34-godišnja Yasmin Lajoie, brucošica humanističkih, društvenih i političkih znanosti koja je preminula u svibnju, piše The Guardian.

Svih pet smrti dogodile su se između ožujka i lipnja ove godine, jedna u ožujku, tri u svibnju i jedna prošlog mjeseca. Sa Sveučilišta kažu da je mrtvozornik jednu od ovih smrti proglasio samoubojstvom, a u ostalim slučajevima sumnja se na samoubojstvo.

Slika nije pronađena Najmanje 50 studenata mjesečno potraži psihološku pomoć u ovom hrvatskom sveučilišnom gradu: Prošla godina bila rekordna

"Šokirani smo i istinski tužni zbog tragične smrti petero studenata sa Sveučilišta u Cambridgeu tijekom posljednjih mjeseci. Naše su misli s članovima obitelji i prijateljima preminulih studenata. Želim vas uvjeriti da na Sveučilištu ovo smatramo zbilja ozbiljnim i odlučni smo da u suradnji s roditeljima preveniramo buduće smrti", kazao je Virgo u priopćenju.

Najavili nove mjere kako bi zaštitili studente

Također tvrdi da među studentima nisu pronašli nikakve poveznice te da je mrtvozornik zasad jednu smrt proglasio samoubojstvom, a na sljedećim slučajevima tek mora početi raditi. "Ništa nam nije važnije od sigurnosti naših studenata. Odlučni smo ponuditi sveobuhvatan set mjera osmišljenih kako bi naši studenti bili sigurni", dodao je.

Prestižno sveučilište bori se s krizom mentalnog zdravlja

Ove mjere, primjerice, uključuju dodatne resurse koje će uložiti u psihološka savjetovališta na Sveučilištu kako bi se skratilo vrijeme čekanja na termin, dodatne savjetnike koji će moći detektirati probleme među studentima u ranoj fazi te trening osvještavanja o problemu suicida koji će proći određeni dio zaposlenika sveučilišta.

Istovremeno, na sve većem broju sveučilišta diljem Ujedinjenog Kraljevstva, ali i šire, sve je više mladih koji traže pomoć savjetnika i psihologa zbog sve lošijeg mentalnog zdravlja.

Kolege apeliraju: "Prolazimo kroz krizu"

Iz Udruge studenata Sveučilišta u Cambridgeu tvrde da je plan za prevenciju suicida pomalo "razvodnjen" nakon odbijanja istog od strane nekih koledža.

"Pogrešno je spekulirati o okolnostima svake pojedine smrti, ali ne smijemo se libiti reći da ovo sveučilište potresa kriza mentalnog zdravlja studenata", stoji u službenom priopćenju ove Udruge.

izvor: theguardian.com

Još vijesti