Studenti medicine u Tuzli na vježbama

Kao što je i kod nas slučaj s medicinskim znanostima i zdravstvenim studijima, interes mladih za ovakve studijske programe velik je svake godine. I dok kod nas, primjerice, najbolji učenici upisuju baš takve studije, čini se da u susjedstvu nekada profesori nisu na nivou.

Kako piše Studomat, Medicinski fakultet u Tuzli je jedan je od najpoznatijih fakulteta na ovom sveučilišta, a svakako i jedan od najatraktivnijih za studente. Veliki interes za ovaj studij vidi se u broju prijavljenih maturanata koji pristupe prijemnom ispitu u zadnjih par godina kao i u ukupnom broju studenata koji studiraju na ovom fakultetu.

No, situacija na "prestižnom" fakultetu, prema mišljenju pojedinih studenata, nije tako bajna. Vrlo brzo, nakon položenog prijemnog, početna euforija izblijedi, a njeno mjesto zauzme suočavanje s brojnim problemima i apsurdima.

Studentica koja je željela ostati anonimna za taj je portal poslala napisala svoj "kritički osvrt" na studij medicine u Tuzli.

Zbog korone vježne nisu održane niti nadoknađene

Kako kaže, početak pandemije koronavirusa bio je veliko iskušenje te je mnogim fakultetima trebalo vremena da se snađu i urede način održavanja nastave i vježbi za studente. "Kad je u pitanju medicina u Tuzli, većina predavanja i vježbi na početku pandemije nisu održani niti su ikada nadoknađeni", tvrdi studentica.

Medicinski fakultet Sveučilišta u Tuzli

Posebno su, kaže studentica, "oštećeni" studenti starijih studijskih godina koji su izgubili skoro cijeli semestar praktičnih vježbi na klinici, a iste su slušali online što je, prema mišljenju ove studentice, potpuno neprihvatljivo za buduće liječnike.

I na drugim predmetima bilo je sličnih iskustava. "Da ne pričamo o tome da neke asistente morate moliti da vam održe vježbe, zvati, pisati, dosađivati im, a za taj posao su plaćeni", piše dalje.

Ispit možete očekivati bilo kada

"Na Medicinskom fakultetu u Tuzli je sasvim normalno da vam neko danas napiše obavijest: 'Sutra u 8h je ispit.' Dakle, ispit možete očekivati bilo kad. Ako ste slučajno iz nekog drugog udaljenog dijela Bosne i Hercegovine, nikoga ne zanima što nemate prijevoz i mogućnost da se u roku od 24 sata nacrtate na fakultetu i pristupite ispitu. Također, ništa neobično je da imate ispit subotom ili nedjeljom kada je neki liječnik dežurni, pa mu odgovara taj termin", kaže studentica.

Nadalje, kako tvrdi, na ovom fakultetu je "normalno" da vam profesor prije ispita ukoliko vidi da vas je mnogo pristupilo istom, kaže: "Što ste ovo došli u ovolikom broju, k'o da se dijeli humanitarna pomoć."

Studentica smatra da se neke od neprimjerenih i apsurdnih situacija ne prijavljuju zbog straha od odmazde.

Istaknula je da postoje i kvalitetni profesori i asistenti, ali da pojedini kvare ugled ovog fakulteta te da se moraju vršiti češće kontrole održavanja nastave i ocjene njenog kvaliteta u vidu anonimnog anketiranja studenata.

izvor: studomat.ba

Još vijesti