Ima nekoliko velikih razlika

Studentski život je zabavan, ali moramo priznati da samo studiranje nije lako. Sigurni smo da je tako u svim državama svijeta. Međutim, ipak postoje određene razlike između studiranja u Hrvatskoj i u nekoj drugoj državi. Mnogi studenti koji se odluče otići na Erasmus dožive kulturni šok u drugoj državi koja često ima i drukčija pravila na faksu.

Jedna je studentica podijelila svoje iskustvo studiranja u Francuskoj. Lorena studira na privatnom fakultetu u Francuskoj, a prvo je istaknula jednu bitnu razliku koja je nama zazvučala malo zastrašujuće.

„U Hrvatskoj su ocjene od 1 do 5, a u Francuskoj su od 1 do 20“, započela je.

Na hrvatskim fakultetima najčešće postoje kolokviji, a ako ih prođemo ne moramo izaći na ispit. Hvala Bogu na tome. Ipak, čini se kako Francuzi nisu te sreće.

Referada kasni s radom i po pola sata

„Nemaju kolokvije, imaju samo finalni ispit za koji imate jednu šansu i ako ga ne prođete – gotovo.“

Osim toga, požalila se i na nastavu koja ponekad traje cijeli dan.

„Nastava je ponekad i do 9 sati dnevno. Može biti od 8 ujutro do 6 ili 7 popodne.“

S time se i mnogi hrvatski studenti mogu poistovjetiti. Pogotovo oni na nižim godinama studija. Predavanja, seminari i vježbe su nam često razbacani tijekom cijelog dana pa se kući vratimo tek navečer, a na faks smo krenuli u ranu zoru.

Spomenula je i kako se kod nas ljudi često žale na radno vrijeme službi pa je to usporedila s referadom na vlastitom fakultetu. Rekla je kako ponekad kasne i po 30 ili 40 minuta na posao.

 

 

Još vijesti