Interes studenata za veganska jela bio je velik.

Iz Udruge "Prijatelji životinja" ističu da je svakim danom sve više studenata koji su vegani, ali da raste i broj onih koji iz različitih razloga smanjuju konzumaciju mesa, mlijeka i jaja.

Češće gladni nego siti

Kako kažu, oni će, bez obzira na prehrambene navike, kada god mogu radije odabirati zdraviji, veganski obrok, no činjenica je da su studenti vegani češće gladni nego siti budući da u studentskim restoranima nema za njih opcije, a od priloga, salata i juha ne mogu živjeti.

Upravo su zato aktivisti udruge Prijatelji životinja sredinom svibnja, ispred restorana zagrebačkog Studentskog centra, postavili štand gdje su studenti imali priliku degustirati zdrava veganska jela i potpisati peticiju za uvođenje veganskih obroka u javne institucije u Republici Hrvatskoj.

Najčešće izbjegavaju menze jer u njima nema veganske hrane.

Kako ističu iz udruge, interes studenata bio je vrlo velik, kako za podršku peticiji tako i za degustiranje veganske hrane za koju su svi redom izjavili da bi ju rado vidjeli i na jelovniku restorana.

"Sadašnja ponuda vrlo je loša jer obroci nisu dovoljno ukusni ili su pak, unatoč dobroj namjeri, i oni potencijalno veganski napravljeni na neveganski način – npr. sojine odreske pohaju s jajima, a u variva od povrća stavlja se slanina. Danas na tržištu postoje zaista ukusni i kvalitetni biljni proizvodi poput odrezaka, sireva, kobasica i slično, no mi studenti bili bismo zadovoljni i s pohanim šampinjonima s restanim krumpirom, tjesteninom s umakom od leće i mnogim drugim tradicionalnim i zasitnim biljnim jelima", kaže studentica Medicinskog fakulteta u Zagrebu, Hana Dručak.

Iz Udruge ističu kako je žalosno da se na studente vegane gleda kao na studente drugog reda.

"Zar oni nemaju jednako pravo na obrok? Dok, primjerice, u Berlinu studentski restorani postaju potpuno veganski kako bi studentima ukazali na nužnost promjene prehrane zbog klimatskih promjena, u Hrvatskoj je čista suprotnost. Iako je i Hrvatski sabor donio ‘Niskougljičnu strategiju’ te je svima jasno da mješovita prehrana ne podrazumijeva da svaki obrok mora biti s mesom, studenti nemaju gotovo nikakav izbor i često su osuđeni na snalaženje izvan studentskih restorana, što nimalo nije u redu. I liječnici preporučuju da se zbog zdravlja životinjski proizvodi jedu znatno rjeđe", pojašnjavaju Prijatelji životinja.

Još vijesti