Teško je odabrati pravi fakultet

Uz iščekivanje uspješno položenih i odrađenih matura, velik broj maturanata susreće se s još jednim problemom koji im okupira većinu misaonog prostora, a to je odabir pravog fakulteta.

Prvi izazov u procesu prijave nekog studentskog programa je donošenje same odluke o tome na koja se sveučilišta prijaviti.

Dok će neki provesti desetke minuta nasumično birajući fakultete, drugi će o najboljoj opciji razmišljati mjesecima.

U svakom slučaju, sigurno osjećate veliki pritisak pa vam donosimo savjete studenata koji su vrlo zadovoljni svojim izborom fakulteta.

Pauziranje godine, da ili ne?

Studentica medicinsko-laboratorijske dijagnostike smatra da je najgora greška koju studenti čine odabir pauziranja godine.

„Moji prijatelji, koji su pauzirali godinu, na kraju nisu ni upisali faks, a oni koji jesu, nisu ga završili pa mislim da je to greška“, zaključila je.

Što se samih upisa tiče, preporuča da upisujete ono što će vas usrećiti, a ne ono što će usrećiti vašu okolinu. Također je istaknula važnost promjene okoline.

Odlazak od obiteljskog doma

„Ako su iz Slavonije, neka idu na more. Ako su s mora, neka idu u Slavoniju. Odselite se od kuće da okusite samostalan život. Ako imate priliku za biti u domu, budite. To je poseban doživljaj“, tvrdi.

Lucija, studentica sociologije, ima potpuno drugačiji stav o uzimanju godine pauze prije upisa.

„Neki ljudi nisu za faks, neki završe tri godine, neki odmah krenu radit. Svatko ima svoj tempo iako se netko nakon što završi srednju školu, ne osjeća spremno za fakultet i želi pauzirat godinu, mislim da je to puno bolja opcija nego potrošiti vrijeme na studiranje na fakultetu koji te uopće ne zanima“, kazala je.

Najbitnije je imati plan!

Studentica komunikologije ističe da je najvažnije odabrati studij koji doista želiš upisati i koji te dovodi do posla s kojim ćeš biti u potpunosti sretan.

„Početak je najteži. Svakome je iskustvo drukčije, kod upisivanja, pauziranja, studiranja itd., ali ako si odredite cilj koji želite ispuniti, nema ničega što vas može zaustaviti. Najbitnije je imati plan, a ako vam ne ide planiranje, onda budite spontani. Vi znate najbolje što vam ide i kako funkcionirate. Mi kao stariji studenti vam možemo objasniti tehnikalije i dati savjete kod određenih profesora, ali vi sami si određujete put na fakultetu“, naglasila je.

Dobro proučite plan i program!

Dora, kojoj je ovo drugi faks, tvrdi da je vrlo bitno odabrati ciljani fakultet i to već prije prijave mature, kako se ne bi mučili s višim razinama u slučaju da to nije uvjet za upis istog. Tvrdi da je vrlo bitno proučiti sami program fakulteta „jer će ti već imena kolegija pokazati imaš li interes za taj studij ili ne“.

Obratite se studentima za pomoć!

Najbolje savjete o faksu nećete naći u brošurama i na službenim stranicama. Ako želite saznati nešto o programu koji vas je zainteresirao, javite se nekom od studenata jer će vam oni prikazati situaciju točno onakvom kakva je.

 

Još vijesti