Ubod insekata može biti izrazito opasan

Topli dani, sunčanje na plaži i boravak na otvorenome mogu nositi i određene negativne stvari, a jedna od takvih je ubod insekata (ose ili pčele).

Za one koji imaju alergijske reakcije to je noćna mora, ali nisu sigurni niti oni koji još nisu preživjeli tešku alergijsku reakciju. U normalnim slučajevima je dovoljno samo kućno liječenje, a ozbiljne reakcije ipak zahtijevaju hitno liječenje.

Za pčele je karakterističan jedan ubod uz otpadanje žalca, a ose mogu zadavati višestruke ubode. Njihov otrov spada u kategoriju najjačih alergena, a ubod uzrokuje crvenilo, oteklinu i bol oko područja uboda. Prilikom uboda važno je otkloniti žalac nježnim grebanjem ili struganjem i to je bolja opcija nego izvlačenje pincetom.

Područje uboda je potrebno oprati vodom i blagim sapunom, a zatim staviti hladne obloge ili led koji će pomoći u ublažavanju boli i otekline. Kod umjerenih reakcija preporučuje se i losion za ublažavanje crvenila, a oni koji su alergični na ubod pčele (oticanje grla i jezika, slabost, ubrzani puls…) moraju sa sobom nositi odgovarajući pribor koji zaustavlja anafilaktičke reakcije, stoji na krenizdravo.dnevnik.hr.

 

Još vijesti