Spavanje na trbuhu je najgori položaj za tijelo

Iako često mislimo da je za kvalitetan san potreban samo dovoljan broj sati, to nije istina. Stručnjaci kažu da je položaj u kojem spavamo itekako bitan. Štoviše, neki položaji mogu imati negativan utjecaj na naš san, ali i tijelo. Jedan od tih položaja je i spavanje na trbuhu koji je mnogima najdraži.

Leći na trbuh, zavući ruku pod jastuk, okrenuti glavu na jednu stranu i savinuti jednu nogu je mnogima omiljena pozicija. Međutim, stručnjaci kažu da nam u ovoj poziciji patievrat i kralježnica. Možda si i sam primijetio da te bole leđa i vrat ujutro. To i ne čudi jer ležiš u ovom položaju sigurno šest sati, a vjerojatno i više, iako on nije prirodan za tvoje tijelo.

Stručnjaci savjetuju da bi bilo najbolje okrenuti se na bok. Ipak, ako se ne želiš odreći spavanja na trbuhu, možeš poduprijeti tijelo s tri jastuka. Jedan od njih stavi ispod glave, drugi između koljena, a trećeg zagrli, piše Sleepopolis.

Kako pravilno spavati?

„Najgori položaj za spavanje je nedvojbeno spavanje na trbuhu s podignutim nogama“, kaže fizioterapeut dr. Keith Poorbaugh dodajući da on opterećuje vrat i donji dio leđa jer je to neprirodan položaj za kralježnicu i vrat, a predugo okretanje glave može uzrokovati nelagodu i bol.

Dr. Keith Poorbaugh objašnjava da postoje tri glavne komponente koje treba uzeti u obzir za kvalitetan san: poravnanje, disanje i udobnost. Najprije trebaš osigurati da ti kralježnica bude u neutralnoj liniji od ramena do kukova, što će ti pomoći da otvoriš nosne i dišne prolaze. Nakon toga, udobnost je ključna. Ako tvoj trenutni položaj spavanja ne uključuje sve ove stavke, možda je vrijeme da isprobaš novi pristup.

Najvažnije je zapamtiti da slušaš svoje tijelo. Ako položaj spavanja uzrokuje bol ili nelagodu, promijeni ga dok ne pronađeš pravi položaj za sebe.

Izvor: Sleepopolis

Još vijesti