Osvetoljubivi stihovi ili pjesme o nesretnim ljubavima

Zadnjih nekoliko tjedana, na društvenim mrežama, priča se o tendenciji pisanja „osvetoljubivih“ pjesama o prekidima veza i brakova.

Trend čestog pjevanja i pisanja pjesama o bivšima koji je, mnogi tvrde, započela Taylor Swift, sada oživljavaju pjevačice poput Miley Cyrus i Shakire. No, je li to zaista tako?

Feministička pjesma „Flowers“ kojom se Miley Cyrus oprašta od svoje dugogodišnje i prve ozbiljne veze, sve je osim osvetoljubiva. Ovom pjesmom Miley, sebi i drugima želi, dokazati da neće biti rob prošlih veza nego će ih gledati kao životnu lekciju. Zbog propale romantične ljubavi s drugim, ona je naučila voljeti sebe.

Iako ni u jednom dijelu ne vrijeđa svog bivšeg muža Liam Hemsworth, mnogi mediji, voditelji i drugi pjesmu i potez ove pjevačice smatraju nedostojanstvenim. Iste osude trenutno prolazi i Shakira zbog svoje pjesme u kojoj je jedan od motiva prekid s bivšim suprugom i nogometašem Gerardom Piquéom.

Nisu svi oduševljeni njenim potezom

S druge strane, nitko ne secira tekstove Brune Marsa koji su skoro isključivo vezani uz njegove bivše ljubavi, ali Taylor Swift, iz istih razloga, ne prestaje biti na meti kritičara, od početka njene karijere.

Kako to da se o pjesmi „Love yourself“ Justina Biebera nisu vodile polemike, a pjevač u njoj otvoreno spominje svoju bivšu djevojku i njihov odnos?

Nesretne ljubavi su nešto o čemu se oduvijek pisalo te bi svaki umjetnik trebao imati pravo na odabir takvih tema (do određenih granica, poput maltretiranja osobe o kojoj se piše ili klevete), bez da se njegovo djelo nepravedno osuđuje i to često samo zbog roda osobe koja je tu pjesmu napisala i koja ju pjeva.
 

Još vijesti