Studentski dom

Otvoreno pismo ministru branitelja Tomi Medvedu uputio je predsjednik splitskog ogranka SDP-a Damir Barbir koji je pritom spomenuo i studente te pad vojnog drona ispred studentskog doma.


Početak ožujka je za studente studentskog doma "Stjepan Radić" u Zagrebu bio, najblaže rečeno, stresan. Podsjetimo, 10. ožujka nešto nakon 23 sata u neposrednoj blizini studentskog doma srušila se besposadna vojna letjelica koja je padom na obližnju livadu prouzročila stvaranje kratera širokog tri metra i materijalnu štetu na nekoliko parkiranih vozila koja su se nalazila u blizini. Ozlijeđenih srećom nije bilo.


>>>[VIDEO] Srušila se letjelica ispred doma na Savi: Studenti noćas spavali odjeveni, spremni za evakuaciju<<<


Iako je tema otvorenog pisma bio novi, uvećani broj branitelja, Barbir je sarkastično spomenuo da bi i studenti studentskog doma Stjepan Radić trebali dobiti status branitelja jer su bili svjedoci pada vojnog drona.


Studenti bi trebali dobiti status branitelja


"Poštovani gospodine ministre, prema javno dostupnim podacima, u Republici Hrvatskoj ima više od pola milijuna branitelja, a u razdoblju od ožujka 2020. do studenog 2021. godine, registar branitelja iz Domovinskog rata dobio je 3324 nova branitelja. Naglašavam da su novi branitelji dobili status 30 godina nakon početka Domovinskog rata", započinje pisati u otvorenom pismu.


>>>[FOTO] Studenti strahuju: 'Kako bismo pobjegli da je letjelica pala na dom?' Izlazi za evakuaciju vode u KAVEZE<<<


"Uzimajući u obzir negativne demografske trendove s kojima se suočava naša država gdje prema Državnom zavodu za statistiku, u Republici Hrvatskoj živi 400.000 ljudi manje, kao i snažan i kontinuirani porast broja branitelja, statistički gledano, samo je pitanje vremena kada će se broj branitelja izjednačiti s brojem svih državljana Republike Hrvatske što je prema svemu iznesenom konačan cilj Vašeg političkog djelovanja", komentira Barbir.

"Slijedom navedenog, kako bi što prije ostvarili zacrtani cilj predlažem Vam da svim studentima iz studenskog doma 'Stjepan Radić' dodijelite status hrvatskog branitelja, obzirom da su svjedočili padu vojnog drona u neposrednoj blizini te samim time doživjeli šok i stres neposredno povezan s vojnim djelovanjem", piše sarkastično.


>>>Vikend obilježila evakuacija studenata sa Save: 'Da je u letjelici bio eksploziv, danas ne bi bilo pola krila studentskog doma'<<<


"Dio studenata sa statusom branitelja u borbenom sektoru“


"Ujedno smatram svrsishodnim predložiti Vam da studentima koji su bili smješteni u objektu kompleksa koji je najbliži padu navedenog drona dodijelite status branitelja u borbenom sektoru. Vjerujem da ovaj prijedlog, osim što Vas dovodi korak bliže zacrtanom cilju broja hrvatskih branitelja, ima i dobar sinergijski učinak sa drugim ministarstvima, kako prema demografiji, tako i prema mladima kao vid direktnog poticaja za ostanak u Republici Hrvatskoj te stoga smatram da ga na sjednici Vlade RH treba izložiti premijer Andrej Plenković", poručio je Barbir Medvedu u svom otvorenom pismu.


izvor: dalmacijanews.hr

Još vijesti