Ispisani papiri

Ovogodišnja svečana dodjela nagrada Dr. Ivan Šreter za najbolju novu hrvatsku riječ će se održati 11. ožujka u Lipiku u dvorani Quella. Izbor nove riječi svake je godine dio obilježavanja Dana hrvatskoga jezika, prenosi Večernji.

Za nagradu se prijavilo čak 385 osoba te su predložili 538 novih riječi. To je do sada najveći broj predlagatelja novih riječi. U uži krug je ušlo 15 prijedloga. Nagradu će osvojiti tri predložene nove riječi, a predlagatelji će dobiti novčane nagrade i diplome.

Donosimo popis predloženih riječi koje su ušle u uži krug:

1. bakroza – hepatolentikularna degeneracija ili Wilsonova bolest

2. dimodojavnik – detektor dima

3. izazor – retrovizor

4. javnozborac/javnozborstvo – PR

5. krugotok – kružni tok

6. obrubnik – lajsna

7. odricajnica – disclaimer; izjava o odricanju od odgovornosti

8. otpadalište – odlagalište otpada

9. prestrujnik – strujni adapter

10. pridatak – plug in

11. prijevodnici – titlovi

12. prikaznik – displej

13. šećerice – biljke od kojih se proizvodi šećer

14. zaključaj – lockdown

15. znojilište – sauna

Pobjedničku riječ odabire Povjerenstvo časopisa Jezik u kojem je ove godine predsjednica Sanda Ham, a članovi Igor Čatić, Zvonimir Jakobović, Hrvoje Hitrec, Marko Kovačić, Nataša Bašić, Mario Grčević, Dubravka Smajić, Mile Mamić i Ljubica Josić. Autor pobjedničke riječi tako će biti nagrađen s 600 eura, autor drugoplasirane riječi s 400, a autor trećeplasirane riječi s 200 eura.

Izvor: Večernji

Nemoj prestati učiti Hillary je najmlađa izvršna direktorica na svijetu: Pokrenula je startup dok je bila dijete! Otkrijte tajnu njenog uspjeha

Prijave za učenje standardnog kineskog jezika još uvijek traju. Sveučilište u Zagrebu nudi besplatno učenje kineskog jezika: Nastava će trajati tijekom ljetnog semestra

Još vijesti