Stručnjaka za informacijske tehnologije premalo je za potrebe tržišta rada

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto najavio je početkom lipnja na svom Twitter profilu da će svi studenti koji u predstojećoj akademskoj godini upišu IT smjer imati pravo na besplatan studij.

Kako kaže, radi se izrazito deficitarnom zanimanju koje na ovaj način planiraju poticati.

"IT je budućnost"

"Od ove godine, svi studenti koji upišu IT smjer na ETF ili PMF na UNSA bit će stipendisti Vlade KS. Oni su budućnost", napisao je Forto.

 

 

U komentarima se ispravio i napisao da će svi upisani studenti imati pravo na besplatan studij te da nijedan student neće plaćati pohađanje bilo kojeg IT smjera.

Njegova je objava izazvala raznolike komentare, od onih podrške do onih u kojima korisnici Twittera izražavaju svoju sumnju u kvalitetu ove odluke.

"A što je s realnim sektorom?"

"Na osnovu čega je donesena ova odluka? Radili ste neku studiju, IT je deficitaran, ili nešto treće? Zaista iskreno pitam, pohvalno i sve, ali me zanima na osnovu kojih kriterija se ovakve odluke donose?", glasi jedan od komentara pod ovom objavom uz odgovor premijera da je ovaj smjer "izrazito deficitaran".

"Lijepo, ali IT struka je samo populizam, što ti vrijedi milijun IT inženjera ako nemaš inženjere arhitekture, građevine, poljoprivrede, veterinarstva, dakle realnog sektora", smatraju neki.

Još vijesti