SC - meka svih studenata koji traže posao

Prošlog četvrtka ministar financija Zdravko Marić primio je predstavnike Hrvatskog studentskog zbora (HSZ) koji su pokrenuli peticiju za povećanje poreznog limita za 7000 kuna, odnosno s 15.000 na 22.000 kuna.

Peticija je u dva dana sakupila preko 10 tisuća potpisa! Isplatilo se potpisati peticiju: Ministar financija pristao pregovarati o povećanju limita

Danas je održan i završni sastanak na kojem je dogovoreno povećanje limita za 9000 kuna, odnosno s 15.000 na 24.000 kuna, izjavio je za tportal predsjednik HSZ-a Neven Pintarić.

Porezni limit raste za 9000 kuna

Kako pojašnjava, danas se održao finalni sastanak u Ministarstvu financija na temu povećanja poreznog limita. Na sastanku su sudjelovali ministar financija Zdravko Marić, zamjenica ravnatelja Porezne uprave Marijana Vuraić Kudeljan, državni tajnik MZO Ivica Šušak te predstavnici Hrvatskog studentskog zbora.

"Dogovoreno je povećanje poreznog limita s 15.000 kn na 24.000 kn – porezni limit povećava se za 9000 kn. Povećani porezni limit za studenta koji je porezna olakšica roditelja/skrbnika primijenit će se retroaktivno, odnosno i za 2022. Iznos nakon kojeg se oporezuje studentski rad sada iznosi 63.000, dok će ovom promjenom iznositi 72.000 kuna", govori Pintarić.

Studentski ugovor za obavljanje studentskih poslova Iz HSLS-a poručili: Neoporezivi limit zarade za studente treba povećati na 25 000 kuna

Ministar financija Zdravko Marić obratio se javnosti nakon sjednice Vlade te potvrdio da su nakon razgovora i analiza predložili da se limit poveća na 24.000 kuna te da svi dohoci koji se ostvare do tog iznosa i dalje omogućavaju da ta osoba bude uzdržavani član. Te zakonske izmjene predložit će sukladno promjenama na euro.

U zadnje 4 godine minimalna satnica porasla za 36,28%

Predstavnici studenata i poslodavci već dugo upozoravaju da studente nepovoljan porezni tretman kao uzdržavanih članova kućanstva koči kod većeg aktiviranja na tržištu rada. Minimalna studentska satnica iznosila je prije četiri godine 21,50 kuna, nakon čega je rasla za 36,28 posto i za tekuću godinu iznosi 29,30 kuna. Međutim iako se satnica povećavala, limit za poreznu olakšicu ostao je isti pa studenti mogu raditi još manje nego prije.

Usto, roditelji gube pravo na olakšicu ako uzdržavano dijete na godišnjoj razini ostvari primitak veći od 15.000 kuna. Primjerice, ako student ostvari godišnji primitak veći od 15.000 kuna, roditelj s bruto plaćom od 12.000 kuna s prebivalištem u Zagrebu – koji je koristio poreznu olakšicu – mora poreznicima vratiti gotovo 5000 kuna.

Slika nije pronađena Prešla prvi limit zarade za 50 kuna, Porezna 'pokucala na vrata' roditeljima: Isplati li se žaliti?

No ministar je, kako je prošlog tjedna rekao Pintarić, pokazao razumijevanje i ustvrdio da je studentima potrebno omogućiti "ostvarivanje materijalnog statusa i integracija u tržište rada".

Predstavnici HSZ-a predložili su mu nekoliko modela povećanja poreznog limita; s jedne strane definiranjem višeg fiksnog iznosa te s druge definiranjem kroz povezanost s drugim varijablama, npr. minimalnom studentskom satnicom.

izvor: tportal.hr

Još vijesti