Stres ili sjedenje su veliki faktori za debljanje...

Ljudi se na razne načine nose sa svakodnevnim stresom. Neki jedu, drugi ne jedu ništa, neki možda odu na trčanje ili u teretanu kako bi se ispuhali…

No, činjenica je da postoji iznimno puno poslova na kojima se samo sjedi za računalom, a ako se k tome pridoda i stres, mogućnost da dobijete i koju kilu viška je vrlo realna.

Odvjetnici

Završili ste Pravni fakultet i sad je vrijeme za posao, službeno ste postali odvjetnici. U opisu posla za ovo zanimanje stoji da je stres svakodnevan, pa će mnogi dobivati kilograme ako jedu zbog anksioznosti ili stresa, a ne pomaže ni prenatrpan raspored pun razgovora, saslušanja i iščitavanja zakona, pa rijetko tko zapravo stigne paziti na unos kalorija u svojem organizmu.

Socijalni radnici

Socijalni radnici većinu svog radnog vremena provode sjedeći, pa rijetko imaju mogućnost sudjelovanja u bilo kakvoj fizičkoj aktivnosti. Njima, kao i odvjetnicima stres je dosta visok, pa će oni često jesti za stolom za kojim rade, ne pazeći na unos kalorija.

Učitelji

Učitelji i na svom poslu i izvan njega većinu vremena samo sjede, ako se pritom ne misli na učitelje tjelesne i zdravstvene kulture. Bilo da su na nastavi, ponekad će se ustati do ploče, ali većina samo sjedi za svojim stolom. Na žalost, ni kod kuće nije bolja opcija, jer i tamo moraju sjediti kada pripremaju materijale za sat, ispite, ocjenjuju i slično.

Umjetnici, arhitekti, dizajneri

Bilo da su završili likovnu akademiju, arhitekturu ili dizajn, umjetnici često imaju fleksibilno radno vrijeme i većinu vremena sjede. Upravo ta fleksibilnost može potencijalno biti problematična jer, kako je fleksibilan raspored, tako je fleksibilno i vrijeme za obroke, pa će ili jesti više puta dnevno ili neće uopće.

Administratori

Bilo da je netko administrator na društvenim mrežama ili administrator u Pošti, većina administrativnih poslova obavlja se – sjedeći i uz veliku količinu stresa. Stoga, većina administratora svoj će obrok pojesti za kompjuterom na radnom mjestu, što ukida i ono malo fizičke aktivnosti koja je potrebna čovjeku, pa makar i šetnja do restorana, kafića ili samo kuhinje.

Slika nije pronađena Hot dog i pizza vam skraćuju život, ali postoji i fast food koji ga produljuje

Policajci

Dakako da ima policajaca koji su u odličnoj fizičkoj spremi, no, i samo znamo da oni sa više godina iskustva imaju i više godina iskustva u „trbuhu“ te da imaju pokoji kilogram viška. Ipak, svi znamo po američkim filovima da policajce često viđamo s krafnama u rukama, a to nije slučajnost. Do viška kilograma dolaze zbog već spomenutog stresa. Njihov posao ga je pun i zato je težak, pa je jedini način nošenja sa stresom upravo kroz hranu.

Slika nije pronađena Treba li studentima dozvoliti grickalice na predavanjima? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

PR i marketing

Kao još jedan primjer posla u kojem je radno vrijeme sve samo ne fiksno, takvo je i vrijeme za obroke. Osim toga, stres na ovim pozicijama je iznimno velik, svaka greška je presudna i velika, pa osobe koje rade na ovim pozicijama često jedu za svojim računalom ili tek navečer kada stignu kući. Zbog užurbanosti posla česti izbor za ručak su pekarnice ili gotova hrana koja se može kupiti u dućanima, pa to uvelike utječe i na sakupljanje kila.

Izvor: davidwolfe.com

 

Još vijesti