Nekad je mikrovalna pećnica najbrže rješenje, ali zagrijavanje ove hrane može predstavljati opasnost
M. P.
4.05.2023
Zagrijavnje u mikrovalnoj pećnici može predstavljati rizik
Foto: Africa Studio/Shutterstock
Ne može ravnomjerno termički obraditi hranu.
Mikrovalna pećnica idealan je način za jednostavno i brzo podgrijavanje različitih vrsta namirnica, a mnogi bez njih ne mogu zamisliti život. Takvim načinom podgrijavanja ne može se ravnomjerno termički obraditi hranu, a to često znači preživljavanje bakterija na određenim namirnicama.
Također, tu je i problem mikrovalnih eksplozija koje pridonose razvoju kancerogenih toksina. Ukoliko želite smanjiti rizike koje nosi takav način podgrijavanja i kuhanja, obratite pozornost na nekoliko namirnica koje ne bi trebali pripremati u mikrovalnoj pećnici.
Portal Best life donosi nekoliko takvih namirnica čije zagrijavanje može predstavljati rizik.
Jaja u ljusci
Nutricionistica Melissa Wasserman Baker upozorava da je to rizik jer može dovesti do njihove eksplozije, a to može uzrokovati ozbiljne opekline i ozljede.
Sirove ljute papričice
Nutricionistica Lisa Richards govori da ljutepapričice svoj ljuti okus imaju zahvaljujući spoju kapsaicinu, a taj okus se može osloboditi ako se sirove peku u mikrovalnoj pećnici. Isto tako, para koja nastaje zagrijavanjem paprike u mikrovalnoj pećnici može uzrokovati opekline kože i očiju.
Prerađeno meso
Prerađeno meso poput slanine, kobasica i hrenovki ne smiju se peći u mikrovalnoj pećnici, zbog toga što se stvaraju nusprodukti koji su dokazano štetni za ljudskozdravlje.
Smrznuto meso
Kao što je već rečeno, mikrovalne pećnice ne kuhaju hranu ravnomjerno, a takvo meso može ostati djelomično zamrznuto u nekim područjima.
Voda
Voda se zagrijava iznad točke vrenja bez pojave mjehurića, ako dodate bilo što unutra kipuća voda će se rasprskati po svuda.