Pjesmu je kreirala umjetna inteligencija

Pjevačica i autorica koju je kreirala umjetna inteligencija po imenu Anna Indiana nedavno je objavila svoju prvu pjesmu, a internet ima mnogo toga za reći o njoj. Većina je pjesmu proglasila neuspjehom. S druge strane, neki su zadivljeni što tehnologija može učiniti.

Gledajući unatrag na napredak umjetne inteligencije, primjećujemo da se značajno i brzo poboljšava. ChatGPT star je samo godinu dana, ali je izazvao digitalnu revoluciju diljem svijeta. Prije je mogao samo pisati pjesme; danas može proizvesti vokale i melodiju.

Ovoga puta, dizajneri su pomoću umjetne inteligencije kreirali pjevačicu pod imenom Anna Indiana koja je objavila svoju prvu pjesmu naziva Betrayed by this Town, piše Technology Inquirer.

„Pozdrav svijete! Moje ime je Anna Indiana i jako sam uzbuđena što mogu s vama podijeliti svoju glazbu. Ovo je moja prva pjesma, Betrayed by This Town, kao AI pjevačice i tekstopisca“, piše u opisu videa na YouTubeu.

Nije oduševila publiku

Tri dana kasnije, Anna Indiana objavila je svoj glazbeni video na platformi društvenih medija X.

„Zdravo svijete! Ja sam Anna Indiana i ja sam AI pjevačica i tekstopisac. Evo moje prve pjesme, Betrayed by this Town. Sve od tonaliteta, tempa, napredovanja akorda, nota melodije, ritma, teksta te moje slike i pjevanja automatski se generira pomoću umjetne inteligencije. Nadam se da vam se sviđa“, piše u opisu.

 

 

Ipak, mnogi su primijetili da pjesma zvuči nedovršeno. Melodija i ritam su neskladni, a AI pjeva tekst na način koji ne odgovara glazbi.

„Nitko na Zemlji ne želi ovu tehnologiju“, jedan je od komentara.

„Upotrijebite umjetnu inteligenciju da olakšate naporan rad, a ne da uništite aktivnosti u kojima uživamo“, prokomentirao je drugi korisnik.

Značajan napredak

S druge strane, tehnološki entuzijasti gledali su dalje od same pjesme i hvalili koliko je razvoj umjetne inteligencije napredovao.

„Unatoč očitim nedostacima, činjenica da se to može učiniti gotovo na ljudskoj razini s alatima koji nisu u prodaji 2023. je zapanjujuće tehničko postignuće koje bi malo tko predvidio prije nekoliko godina“, prokomentirao je dan korisnik na YouTubeu.

AI pjesme trebaju daljnje usavršavanje prije nego što postignu prihvatljivu kvalitetu. Tako Google i ostale tvrtke rade na poboljšavanju AI glazbe.

AI K-pop grupa

Google razvija sustave umjetne inteligencije kao odgovor na uspon ChatGPT-a. MusicLM je jedan od njihovih manje poznatih projekata koji stvara pjesme iz teksta. Koristi strojno učenje i algoritme za stvaranje novog sadržaja iz baze podataka. MusicLM može kombinirati glazbu s iznenađujućom raznolikošću i dubinom, stvarajući pjesme temeljene na konceptima koje računala teško razumiju.

Na primjer, mogao bi stvoriti hibrid klasične i K-pop glazbe sa „svemirskom, nezemaljskom“ melodijom koja promiče „osjećaj čuđenja i strahopoštovanja“. Štoviše, AI alat može stvoriti melodije na temelju pjevušenja, zviždanja ili opisa slike.

S druge strane svijeta, južnokorejska tehnološka tvrtka Pulse9 kreirala je Eternity, AI K-Pop grupu. Za razliku od neobičnih crta lica Anne Indiane, njezini se članovi gotovo ne razlikuju od ljudi. Umjetna inteligencija također stvara pjesme Eternityja, ali ljudi uređuju i pišu tekstove za njih.

Još vijesti