Tko je bolji kad je pamćenje riječi u pitanju?

U mnogim udžbenicima i knjigama popularno-znanstvene tematike, često se može pročitati teza da su žene bolje u pamćenju riječi i nabrajanju istih (primjerice u igrama), kao i da bolje multitaskaju, no je li to zbilja istina?

"Žene su bolje. Prednost kod žena konzistentna je dugoročno gledano, kao i tijekom čitavog života, no također je relativno malena", tvrdi Marco Hirnstein, profesor sa norveškog Sveučilišta u Bergenu.

Hirnstein proučava kako biološki, psihološki i društveni faktori doprinose spolnim/rodnim razlikama u kognitivnim sposobnostima te koji su mehanizmi u mozgu zaslužni za njih.

Vječna debata konačno riješena?

Hoće li onda njegova istraživanja napokon riješiti vječnu debatu koja se povede u svakom življem razgovoru u kojemu sudjeluje miješano društvo? Ako ste mislili da su žene bolje, čini se da ste imali pravo.

Tko će se sjetiti više riječi koje počinju slovom

Izvori razlika među spolovima/rodovima ali i rasprava o utjecaju genetike naspram utjecaja odgoja te potencijalnih posljedica ovih razlika već su dugo predmeti proučavanja i debata kako u znanstvenim krugovima, tako i u svakodnevnim razgovorima šire javnosti. Ovdje se ubraja i pitanje posjeduju li muškarci odnosno žene različite talente potrebne za obavljanje i uspjeh u određenim profesijama.

Udžbenici i knjige popularno-znanstvenih naslova gotovo da podrazumijevaju da su žene bolje u nabrajanju riječi, primjerice, kad je potrebno nabrojati riječi koje počinju slovom "f" ili pak riječi koje pripadaju određenim kategorijama kao što su životinje ili voće. Također je opće rašireno mišljenje i da žene bolje pamte riječi.

Hirnstein i suradnici proveli su takozvanu "meta-analizu" u kojoj su analizirali podatke svih doktorskih i magistarskih teza te studija objavljenih u znanstvenim časopisima, koje su mogli pronaći. Ova je meta-analiza obuhvatila više od 500 vrijednosti od više od 350.000 sudionika.

Malena, ali postojana prednost

Znanstvenici su zaključili da žene doista bolje pamte. Prednost je malena, ali konzistentna tijekom posljednjih 50 godina i tijekom života pojedine osobe. Osim toga, otkrili su i da prednost žena u rješavanju određenih zadataka ovisi o spolu/rodu znanstvenika koji provode istraživanje: žene znanstvenice tvrde da žene uvelike vode u odnosu prema muškarcima, dok su muškarci voditelji istraživanja tvrdili da se radi o manjoj prednosti žena.

No, u svakom slučaju, u svim dostupnim studijama i tezama postoji konsenzus da žene bolje pamte i nabrajaju riječi, kad je to potrebno.

"Većina intelektualnih vještina ne razlikujete se uopće ili tek malo, kad su prosječne performanse žena i muškaraca u pitanju. Međutim, žene ipak bolje odrađuju određene zadatke, dok su muškarci bolji u drugima", tvrdi ovaj znanstvenik.

Iako vam ovo može zvučati očiglednim, Hirnstein i njegovi suradnici ističu da rezultati njihovog istraživanja imaju potencijalnu primjenu u dijagnostici i zdravstvenoj djelatnosti.

Još vijesti