Anya Taylor-Joy u glavnoj je ulozi horora „Meni“

Anya Taylor-Joy definitivno je najbitniji sastojak novog filma „The Menu“. Ova glumica, koja se proslavila ulogom slavne šahistice sada je zasjala u potpuno novom žanru (ili točnije rečeno žanrovima).

The Menu“ je spoj gotovo nespojivih žanrova, komedije i horrora, sadržan je svim potrebnim sastojcima i „skuhan“ gotovo do savršenstva. „The Menu“ je crna komedija, obogaćena sjajnim izvedbama glumačke postave. Film je prožet pretjerano elegantnim dizajnom, koji prikazuje grotesknu imućnost likova.


Kroz film se jasno vidi stav njegovih pisaca o elitnim restoranima i oglupim bogatašima, koje kroz pomalo parodijski prikaz pretencioznog kuhara Slowika (kojeg glumi Ralph Fiennes) i nekolicine neinteligentnih bogataša, kritiziraju. Stav pisaca prikazan je kroz razumnu Margo (Anya Taylor-Joy) koja kuhareva jela jedina ne obasipa konstantnim pohvalama, već ih kritizira i izražava svoje nezadovoljstvo istima.


Anya Taylor-Joy definitivno je „cherry on top“ ovog filma, a sama je na intervju za Page Six istaknula jedan apsurd. Naime, iako je ova glumica jedan od glavnih likova filma o elitnoj kuhinji, sama i nije toliko vrsna kuharica te dodaje da zbog postojanja dostave nikad nije razvila interes za kuhanjem.

Kroz progresiju filma, ova crna komedija, u neku ruku postaje i triler jer nakon nekog vremena ono što se servira gostima prelazi iz pretencioznog u opasno. Čak i opasnost postaje oblik snobizma, jer se prikazuje stav kuhara o njegovoj hrani, tj. nije mu bitno je li hrana ukusna već da sa sobom donosi hvalu ili druge oblike pretjeranih reakcija.

 

 

Hrana nije sama sebi svrhom, ona je prikaz taštine i snobovske kulture, a sve je stvoreno kako bi se ispunio pojam savršenstva koji nema mnogo veze s hranom ili užitkom, već s ohološću onih koji stvaraju hranu i onih koji je konzumiraju.

Ako ste ogladnjeli za dobrom crnom komedijom koja potiče na razmišljanje o bizarnosti industriji hrane, a pogotovo elitnih restorana, „The Menu“ je film koji će vam svaki kritičar rado preporučiti.

 

Još vijesti