Student servis zagrebačkog SC-a

Pri podnošenju godišnjeg izvješća o radu Vlade, premijer premijer Andrej Plenković najavio je kako će minimalna neto plaća od iduće godine iznositi oko 4.220 kuna, odnosno 560 eura.

"Na taj smo način praktički na pola mandata ispunili ono što smo rekli da ćemo ispuniti do kraja mandata", rekao je Plenković i dodao kako će minimalna plaća doseći 51,2 posto prosječne bruto plaće.

Trenutno minimalna plaća iznosi 3750 kuna što znači da se povećala za oko 470 kuna neto.

Minimalna studentska satnica iznosit će skoro 33 kune

To je dobra vijest za studente jer će se i minimalna studentska satnica tada povećati na otprilike 32,96 kuna, odnosno 4,37 eura, a do sada je iznosila 29,30 kuna. Nedjeljom, blagdanima i za noćni rad se, kao i do sada, povećava za 50 posto.

Podsjetimo, prema Zakonu o obavljanju studentskih poslova, iznos minimalne bruto plaće dijeli se sa 160, čime se dobiva minimalna studentska satnica koja će dakle, u slučaju izglasavanja ovog prijedloga, iznositi 32,96 kuna. Stoga, s aktualnih 29,30 kuna, koliko iznosi minimalac od 1. siječnja ove godine, satnica ponovo raste!

Studenti će ovo povećanje na svojim računima moći osjetiti tek nakon što ministar Radovan Fuchs donese propis o iznosu minimalne studentske naknade, što mora po spomenutom Zakonu o obavljanju studentskih poslova donijeti u roku od 15 dana nakon što Vlada izglasa novu minimalnu plaću.

Dosad već nekoliko antiinflacijskih mjera pomoći usmjerenih studentima

Osim toga, premijer je spomenuo i dva usvojena antiinflacijska paketa mjera vrijednih više od 26 milijardi kuna.

Podsjetimo, prema spomenutim antiinflacijskim paketima vlada je namijenila potporu kroz veće stipendije i potpore studentskim centrima kako bi osigurala nepromijenjenu cijenu menija od 6,50 kuna u studentskim centrima te su se povećali studentski neoporezivi primitci s 15 na 24 tisuće kuna za primitke u 2022. godini.

Osim toga, odlučeno je da će se dodijeliti 2000 više socio-ekonomskih stipendija (ukupno 12 umjesto 10.000) koje će se povisiti na 200 eura (1506,90 kn), umjesto dosadašnjih 1200 kuna, što se ove godine i realiziralo.

Još vijesti