slavna aplikacija neslavno ukinuta
Za sve ljubitelje čokolade – što uzrokuje taj slastan okus u ustima?
Vjerojatno ne znate nikoga tko ne voli čokoladu, ima onih koji joj jednostavno ne mogu odoljeti pa bi poludjeli za komadićem bilo kakve čokolade, a pred nekoliko godina otkriven je i razlog zbog kojeg toliko volimo čokoladu. Studije s čokoladom su se nastavile, a istraživače sa Sveučilišta u Leedsu zanimalo je kako se na molekularnoj razini odvija proces topljenja čokolade u ustima.
U cilju je bilo shvatiti koji je glavni čimbenik koji pokreće osjećaj glatkoće pri topljenju čokolade, a sve to objavljeno je u popularnom znanstvenom časopisu Scientific American.
Za potrebe istraživanja razvili su umjetni jezik koji oponaša teksturu, raspored površine i mehanička svojstva ljudskog jezika, a rezultatima su nastojali pokazati što uzrokuje slastan osjećaj u ustima pri topljenju čokolade. Na temelju mjerenja podijelili su proces konzumacije čokolade u tri faze: krutu, emulziju i otopljenu, stoji na portalu n1info.hr.
Znanstvenici su otkrili da ugodan osjećaj čokolade u ustima ovisi o otpuštanju masnog filma koji prekriva jezik, a važnije od toga koliko masti ima u čokoladi je gdje se nalazi.
Istraživači smatraju da ovo otkriće predstavlja novi smjer slastičara u pripremi slastica. Kako navode, uvođenjem veće količine masnoće u gornje slojeve čokoladnih slastica i smanjenjem masnoće iznutra mogli bi se pripremiti zdraviji deserti koji bi se jednako topili u ustima.
ZANIMLJIVO
Što je bilo prvo: kokoš ili jaje? Znanstvenici objasnili što bi mogao biti konačan odgovor na nerješivu zagonetku
15:52 / 29.02.2024.
PRIJAVI SE!
Surađuj s profesionalcima: Otvorene su prijave za Event Management Competition
15:28 / 29.02.2024.
BRAVO, BRAVO
Ministar Anušić posjetio FER i čestitao na pobjedi na natjecanju u robotici: „Vidim prostor za suradnju FER-a i MORH-a“
14:01 / 29.02.2024.
${intro}