Tko ne voli čokoladu?

Vjerojatno ne znate nikoga tko ne voli čokoladu, ima onih koji joj jednostavno ne mogu odoljeti pa bi poludjeli za komadićem bilo kakve čokolade, a pred nekoliko godina otkriven je i razlog zbog kojeg toliko volimo čokoladu. Studije s čokoladom su se nastavile, a istraživače sa Sveučilišta u Leedsu zanimalo je kako se na molekularnoj razini odvija proces topljenja čokolade u ustima.

U cilju je bilo shvatiti koji je glavni čimbenik koji pokreće osjećaj glatkoće pri topljenju čokolade, a sve to objavljeno je u popularnom znanstvenom časopisu Scientific American.


Za potrebe istraživanja razvili su umjetni jezik koji oponaša teksturu, raspored površine i mehanička svojstva ljudskog jezika, a rezultatima su nastojali pokazati što uzrokuje slastan osjećaj u ustima pri topljenju čokolade. Na temelju mjerenja podijelili su proces konzumacije čokolade u tri faze: krutu, emulziju i otopljenu, stoji na portalu n1info.hr.

Znanstvenici su otkrili da ugodan osjećaj čokolade u ustima ovisi o otpuštanju masnog filma koji prekriva jezik, a važnije od toga koliko masti ima u čokoladi je gdje se nalazi.

Istraživači smatraju da ovo otkriće predstavlja novi smjer slastičara u pripremi slastica. Kako navode, uvođenjem veće količine masnoće u gornje slojeve čokoladnih slastica i smanjenjem masnoće iznutra mogli bi se pripremiti zdraviji deserti koji bi se jednako topili u ustima.

Još vijesti