Pekarnice… spašavaju studente kad ne stignu do menze, nemaju iksicu ili im se ne da kuhati.
Iako nije preporučljivo da nam se prehrana bazira isključivo na pekarskim proizvodima, malo tko će odoljeti brzom snacku koji može pojesti s nogu putem do faksa, posebice sada kad "butik" pekarnice niču posvuda. Salata s kozicama ili avokadom, tople bruskete, topli sendviči s kobasama ili tikvicama, ali i dobri, stari bureci… Ponuda nikad nije bila raznolikija i prilagođena svakom džepu.
No, kako se ponuda mijenja i evoluira, čini se da evoluira i dobri, stari burek.
Ovdje ćemo preskočiti onu vječnu raspravu o burecima i pitama pa ćemo reći da, samo za potrebe ovog teksta, da je burek i onaj punjen mesom, krumpirom, piletinom i šampinjonima, sirom, blitvom i još koječim. Kao sarmom. Sarmom?! Da!
Jedna beogradska pekarnica uvrstila je upravo ovo u svoju ponudu, nakon čega ljudi strastveno raspravljaju na društvenim mrežama. "Novo: burek sarma", izvjesili su natpis na vratima, netko je fotografirao, a ostalo je povijest.
"Ništa im nije sveto", "Kad će taj asteroid?", "Sarmagedon", "Zadnje vrijeme došlo", komentirali su mnogobrojni u čudu.
Drugi su pak ravnodušni i pripisuju ovo samo marketingu jer "samo su pomiješali pitu s mesom s pitom sa zeljem".
"Krajnje je vrijeme", napisao je kratko jedan vizionar koji je, čini se, već dugo čekao ovu simbiozu popularnih balkanskih jela.
Ako nekoga zanima lokacija, u jednom od komentara ponudio se ovaj odgovor: "Pekara na Zaplanjskoj 24."
Ako vas put odvede u Beograd, svakako provjerite kakvog je okusa.