Kataloška prodaja kozmetike kao džeparac tijekom doktorskog studija...

Poslijediplomski studenti odabrani su zbog svog potencijala i truda koji su iskazali tijekom studiranja kako bi nastavili svoje obrazovanje na ovom, najvišem nivou.

Slika nije pronađena Najamnine stanova i dalje samo rastu: 'Plaćam preko 7000 kuna samo za jednu sobu'

No, kako bi postali budući lideri u znanosti o okolišu i održivom poslovanju, trebaju razmotriti "fušarenje" kako bi pokrili sve više životne troškove svaki mjesec. I to tako što će prodavati Avon kozmetiku, šetati ili čuvati kućne ljubimce ili se pak prijavljivati kao subjekti u raznim kliničkim testiranjima, ako se pita jednu prestižnu agenciju.

Stipendije nisu dovoljne za visoke troškove života

Savjet koji su ove srijede objavili iz prestižnog programa za obuku i podršku studentima doktorskih studija, programa Aries Doctoral Training Partnership (ADTP), a koji financira Vijeće za istraživanje prirodnog okoliša pri Sveučilištu East Anglia, izazvao je bijes među mladim znanstvenicima koji su za njega imali samo riječi prezira i osude, piše The Guardian.

Kako je to sročeno u e-mailu odaslanome studentima doktorskih studija, shvaćaju da je mnogima veliki izazov preživjeti isključivo na stipendijama koje trenutno iznose 11.500 funti godišnje, stoga su priložili dokument dug tri stranice koji potpisuje Centar za karijere pri UCA, sa savjetima i mogućnostima kako da malo "podebljaju" budžet.

Ne smiju raditi više od 6 sati tjedno

Prije bilo kakvih specifičnih savjeta, iz programa ADTP upozoravaju da doktorandi ne bi smjeli raditi više od 6 sati tjedno, kako zbog posla ne bi ispaštao njihov studij i pisanje disertacije.

Zatim navode da im u popunjavanju budžeta mogu pomoći poslovi poput instrukcija, podučavanje mlađih kolega, ali i šetanje pasa, sudjelovanje u kliničkim testiranjima te prodavanje Avon kozmetike.

Adriana Lowe, koja je svoj doktorat završila pri Sveučilištu u Kentu, kaže da ju je ovo razbjesnilo. Natalie Starkey s Otvorenog sveučilišta prijedlog smatra "nevjerojatnim", dok je Jess Wade s koledža Imperial u Londonu rekla da je "odvratan". Profesor Thibaud Gruber sa Sveučilišta u Ženevi smatra da je "jeb*** smiješan".

"Doktorande tretiraju kao tinejdžere"

"Ovo je još samo jedan primjer kako je sustav ponovo razočarao poslijediplomske studente. Iako ih nazivaju studentima, oni produciraju bitan sadržaj i provode bitna istraživanja koja u mnogo slučajeva imaju izravan i smislen utjecaj na društvo u cjelini", kaže Lowe. "Ovo su osobe koje savjetuju članove vlade o javnim politikama, unaprjeđuju medicinska istraživanja, bore se s posljedicama klimatskih promjena i tako dalje, a mi od njih očekujemo da žive kao tinejdžeri iako često imaju vlastitu djecu", dodaje.

Profesorica Jenni Barclay, ravnateljica spomenutog programa za obuku studenata doktorskih studija ispričala se zbog ovog poteza. "Kao prvo, žao nam je ako smo nekoga uvrijedili. Primarna interes ovdje bili su sve veći troškovi života i njihov utjecaj za naše studente istraživače. Potrebna je brza akcija jer mnogi studenti javljaju da se nalaze u ekstremno teškim uvjetima", kazala je Barclay.

izvor: thegardian.com

Još vijesti