Prehrana utječe na rad mozga, a ove namirnice poboljšavaju funkcije i pamćenje
M. P.
28.07.2023
Namirnice koje poboljšavaju rad mozga
Foto: Canva
Bogate nutrijentima koji maju ključnu ulogu u održavanju cjeloživotnog zdravlja.
Nedavno je provedeno istraživanje o namirnicama koje poboljšavaju rad mozga – funkcije, pamćenje i kognitivno blagostanje.
Prehrambene navike i prehrana općenito utječu na rad mozga, a određene namirnice imaju „blagotvoran“ učinak na funkciju samog mozga. Već je poznato da za rad treba stalnu opskrbu energijom, a istu mu daje glukoza. Stoga, treba birati namirnice s niskim glikemijskim indeksom koje sporo otpuštaju glukozu u krv.
Takve namirnice su jaja i gljive, sadrže nutrijente koji imaju ključnu ulogu u održavanju cjeloživotnog zdravlja mozga u svakoj životnoj fazi i dobi. Na popisu namirnica su još borovnice i orasi jer predstavljaju izvor ALA omega-3 masnih kiselina. Konzumacija oraha može pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa i upale, a divlje borovnice potiču brže razmišljanje.
Na popisu su se još našle naranče i borovnice koje obiluju hranjivim tvarima i biljnim spojevima koji pridonose kognitivnom zdravlju. Naranče sadrže C vitamin, tiamin i biljne spojeve koji pridonose kognitivnom zdravlju.
Ove namirnice je ključno uvrstiti u prehranu kako bi održali zdravlje mozga i osigurali njegovu optimalnu funkciju, stoji na klik.hr.