Silueta djece i Petra Pana

Koliko ste se puta ti i frend/ica međusobno žalili kako ne želite odrasti i da želite zauvijek imati 18 godina i ostati mladi kao što ste sada.

To je na neki način strah od odraslog života i preuzimanja određenih vrsta odgovornosti, a pogotovo onih kada morate odraditi prikupiti nekakvu papirologiju i posjetiti državnu službu. Ovaj psihološki fenomen naziva se sindrom Petra Pana, a proširio se nakon što je psiholog Dan Kiley 1983. naslovio svoju knjigu Sindrom Petra Pana.

Ovaj termin opisuje one pojedince koji imaju teškoća s usvajanjem tipičnog načina života odraslih, u djetinjstvu sve izgleda predivno, a u fazi odrastanja se ipak krenete dvoumiti oko takve ideje idiličnog života. Ovom stanju se može pristupiti na djelotvoran način, ali ga je za početak važno identificirati i samim time prihvatiti. Važno je za nadodati da je ovo neslužbeni termin koji koristi šira javnost, a i neki psiholozi.

Ovaj sindrom prevladava među cisrodnim muškarcima, a to može biti zbog toksične patrijarhalne kulture koja postavlja snažan naglasak na rodnu binarnost. Također, do ovog stanja može doći i zbog pretjerano zaštitničkog stila roditeljstva i zbog toga mogu razviti nedostatak emocionalne zrelosti. Promjena je moguća, ali važno je da osoba spremna pričati o tome i po mogućnosti se obratiti stručnoj osobi, stoji na mixer.hr.

Još vijesti