Je li rad u sezoni sve neprivlačniji domaćem stanovništvu?

I ove godine, možda više no ikad ranije, medije pune apeli i upozorenja ugostitelja i hotelijera koji muku muče s pronalaženjem radne snage unutar granica Hrvatske, zbog čega se često okreću uvoznim zaposlenicima, kojih je sve više i iz egzotičnih, dalekih destinacija, poput Nepala ili pak Filipina.

Slika nije pronađena Sezona kuca na vrata, a u kafićima ne žele raditi ni studenti: 'Kad završe s ispitima, nama je kasno'

Kako oni smatraju, čak i visoke plaće, koje za kuhare dosežu iznose od 15 tisuća kuna, domaćem stanovnštvu nisu dovoljne da se odluče na sezonski rad na Jadranu.

S druge pak strane, sezonci pak upozoravaju da ne žele raditi za "sitniš", u nehumanim uvjetima, "od jutra do sutra", smješteni u priručni i sklepani smještaj.

Tek iz škole, a već ne želi na sezonu

Čini se da ima i mladih, školovanih ugostitelja koji dijele ovaj negativan stav prema radu na sezoni. Jedan od njih je i mladi Jure, koji je u dvorani Pučkog otvorenog učilišta "Dr. Ante Starčević" krajem lipnja primio svoju srednjoškolsku svjedodžbu, piše Novi list.

Rad na sezoni prilika je mnogim mladima da se kućama vrate s finim džeparcem. Kad studenti zarađuju više od roditelja: I ovog ljeta smiješi im se plaća od 1000 eura

Nakon svečanosti i govora ravnateljice srednje Strukovne škole Gospić, Barbare Tomljenović Jurković, novinari Novoga lista upitali su jednog od upravo "promoviranih" maturanata što će nakon srednje škole.

Mladi konobar Jure, kako kaže, planira odmoriti, a o konobarenju na moru ni ne razmišlja.

"Malo kupanja u Karlobagu, pa sport, TV, bicikl… Mogao bih, ali neću konobarit' na moru. Tamo je Divlji zapad. U oglasima vlasnici restorana nude jedno, a u praksi to baš i nije tako. Ne postoji radno vrijeme jer se 'rmba' non-stop. Plaće su skromne, spava se u nekakvim sklepanim garsonijerama, a šljaka je robijaška. Zato da bi vlasnici mogli ne radit do sljedeće sezone. Cijene su čista pljačka i na kraju se konobari svađaju s gostima i opravdavaju ove 'deračine'. Mene neće vidit", odlučan je ovaj školovani, mladi konobar.

izvor: novilist.hr

Još vijesti