Prizor iz referade.

„Referada moja žalosti“, stihovi su pjesme koju pjevuši većina studenata kad moraju u ovu fakultetsku službu, bilo radi potvrde o studiranju ili po nekom „kompliciranijem“ zadatku. Osim „na pauzi smo“, vjerojatno ste mnogo puta čuli i onu: „Fali vam još jedan papir/biljeg/potpis/izvadak…“

Rečenica je ovo koja će demotivirati i najambicioznijeg i najustrajnijeg među nama, kao i zamisao da tog istog dana privedete kraju zadatak i izborite se s inercijom administracije i birokracije u javnim ustanovama. Uvijek se možemo vratiti drugi dan, zar ne?

Problemi u ostvarivanju prava i slobode kretanja

Isti problem muči i mlade iz susjedstva koji su odlučili frustraciju pretvoriti u zabavu i smijeh. Grupa mladih osmislila je društvenu igru naziva „Papirologija“ koja se temelji na izazovima mladih diljem BiH u ostvarivanju svojih socio-ekonomskih prava i slobode kretanja unutar BiH i koja na neki način, odražava svakodnevicu građana ove zemlje, piše eTrafika.

Igra se temelji na administrativnim problemima u obrazovanju, zdravstvu, pokretanju vlastitog posla ili pak preseljenju.

“Sigurna sam da se svako od nas barem jednom našao u situaciji da ‘ganja’ papire i da se zapitao gdje to živi. To uglavnom dolazi poslije rečenice koju često slušamo: ‘Fali vam jedan papir.’ U igrici imamo 42 polja koja označavaju neke od situacija sa kojima se građani svakodnevno susreću tokom ‘ganjanja’ papira, a igrači se mogu kretati u oba smjera, jer u BiH uvijek možete napraviti korak nazad. Igrači imaju tri zadatka sa skromnim budžetom od 20 KM. Budžet mogu povećati, a zarađeno potrošiti za ‘štelu’ kako bi ubrzali dolazak do kraja igre. Igru počinje najmlađi igrač kao poruka da na mladima svijet ostaje”, kaže Selma Hrnčić, jedna od skupine mladih inovatora koji su osmislili igru.

Kako su pojasnili u svojoj objavi za medije i javnost, igra je nastala kao svojevrsni zaključak do kojega su mladi došli tijekom deset radionica u različitim gradovima BiH, a koje je organizirala i sponzorirala Zaklada „Max Planck“.

Birokracija kao izvor ozbiljnih prepreka

Mladi su zaključili kako etničke podjele nisu jedina prepreka na putu prosperitetne budućnosti u državi nego da se ozbiljne prepreke zapravo nalaze u birokratskom sistemu koji guši napore i inicijative mladih, te obeshrabruje kretanje stanovnika i selidbu, u težnji za boljim prilikama za život.

Sudionici kreativnog procesa nadaju se da bi igra mogla postati pokretačka snaga pozitivnim promjenama u ovoj zemlji. Tijekom prosinca, igra će se distribuirati u centrima za mlade diljem BiH.

Još vijesti