Evo novih promjena oko najpopularnije državne stipendije

Ministarstvo znanosti i obrazovanja konačno je objavilo više informacija vezanih za najpopularniju domaću stipendiju: onu socio-ekonomsku.

Krajem srpnja studenti koji inače primaju državnu socio-ekonomsku stipendiju dobili su e-mail od MZO-a u kojem je pisalo kako "razdoblje provedbe projekta Dodjela stipendija studentima nižeg socio-ekonomskog statusa je kolovoz 2017. – kolovoz 2022. godine koji se provodi u sklopu Operativnog programa 'Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.'".

Izašli su podaci o prosjećnim plaćama za prošlu godinu Među 'najizdašnijima' u Hrvatskoj: Predstavljena nova stipendija za studente vrijedna 450 eura mjesečno

Mail koji su studenti korisnici stipendije dobili krajem srpnja

"Sukladno tome, akademska godina 2021./2022. je ujedno i posljednja godina provedbe spomenutog projekta". Drugim riječima, ovaj je mjesec završio projekt putem kojega su studenti mogli aplicirati za i dobiti ovu stipendiju.

Javno savjetovanje o novom Nacrtu

Ministarstvo je na svojim službenim stranicama nedavno objavilo informacije vezane uz stipendiju koje su mučile mnoge studente. Naime, oni su objavili da provode javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju na temelju socio-ekonomskog statusa, pa pozivaju zainteresiranu javnost da se aktivno uključi u savjetovanje koje traje sve do 31. kolovoza 2022. godine.

Slika nije pronađena Odlična prilika za najbolje studente: Stipendija od 1200 kuna, praksa i posao u pivovari

Koje promjene uvode?

U novom Nacrtu donose nekoliko većih promjena u usporedbi s prijašnjim godinama od kojih je najveća ta da bi se iznos stipendije povećao: dosadašnja stipendija bila je 1200 kuna, a nova će stipendija, ako "prođe" Nacrt, iznositi 1.506,90 kuna, odnosno 200 eura.

I dok su kategorije za dodjele državnih stipendija ostale iste (kategorija D-1, E i P), najveće promjene uvode se u kategoriji E, onoj za studente slabijeg socio-ekonomskog statusa. Kako stoji u Nacrtu, "ukupni dohodak ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi 100% proračunske osnovice koja se utvrđuje svake godine odgovarajućim propisom", koji je inače do sada bio na 65 posto.

Slika nije pronađena Potrošila skoro 12000 kuna stipendije na filere za usne: 'Ne brine me što je to novac poreznih obveznika'

Ova promjena bi u teoriji mogla omogućiti većem broju studenata prijavu za ovu stipendiju. Osim toga, mijenjao se i sustav bodovanja za E kategoriju koji možete detaljnije pronaći na ovom linku.

Odgovaraju nam iz MZO: "Ovo je novo financijsko razdoblje"

"Europska sredstva dodjeljuju se u sklopu sedmogodišnjih financijskih razdoblja ili perspektiva te smo upravo na početku novog financijskog razdoblja 2021. – 2027.", pojašnjavaju iz Ministarstva za MojFaks.

Kako kažu, trenutačno su u izradi Nacionalni plan razvoja sustava odgoja i obrazovanja za razdoblje od 2021. do 2027. godine, operativni programi ESF+ i Europskog fonda za regionalni razvoj te je Nacrt prijedloga novog Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti bio na prvom čitanju u postupku donošenja zakona koji se provodi na sjednici Hrvatskog sabora.

"Ministarstvo znanosti i obrazovanja uložilo je sve napore u daljnjem korištenju sredstva iz Europskih fondova za ostvarivanje strateških ciljeva i razvoj ljudskih potencijala na lokalnoj i nacionalnoj razini", kažu za MojFaks nakon što smo ih upitali što studenti mogu očekivati nakon kraja jednog projektnog razdoblja.

S obzirom na spomenuto, iz Ministarstva su nam potvrdili kako planiraju "daljnju dodjelu socio-ekonomskih stipendija sinergijom sredstava Državnog proračuna, u kojem su već osigurana sredstva za naredno razdoblje, i sredstava Europskog socijalnog fonda", a javljaju i kako su za izmjene Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju već imenovali članove Povjerenstva.

"Povjerenstva su sastavljena od predstavnika Hrvatskoga studentskog zbora, Rektorskoga zbora, Vijeća veleučilišta i visokih škola te Ministarstva znanosti i obrazovanja", javljaju.

Sve detalje novog Pravilnika možete pronaći ovdje, a na istom linku se možete uključiti u e-savjetovanje.

Još vijesti