Autobus

Školski, akademski, ali i svi drugi praznici kreću već od idućeg tjedna. To za studente znači samo jedno – povratak kućama nakon dužeg vremena provedenog u gradu studiranja!

No, osim te sretne vijesti, povratak kući za blagdane zna biti poprilično iscrpiti. Naime, s obzirom na to da svi idu doma odjednom, često nema karata za bus, mjesta u vlaku, kao ni mjesta za prtljagu u tim prijevoznim sredstvima.

Ne samo to, već su i karte poprilično skupe jer prijevoznici čekaju priliku za dodatnu zaradu, a svjesni su da će svi kupiti karte jer ipak, tko nije doma s obitelji za Božić? Najgore je vjerojatno onima koji žive na drugom kraju države, poput Dubrovčana. No, njihov transport već godinama rješava Božo.

Ime akcije dobiveno po bivšem prijevozniku

Božo je bivši prijevoznik koji je Dubrovčane za svaki veći blagdan vozio njihovim domovima po pristupačnim, studentskim cijenama. Sve to u organizaciji i suradnji s Klubom Dubrovčana.

No, s obzirom na to da je bivši, sada ih vozi jedan drugi prijevozni, ali naziv akcije, „Božić s Božom“, ostao je isti, s obzirom na prvog vozača i jednog od začetnika ove akcije koja traje već više od 10-ak godina, kako su nam rekli iz Kluba Dubrovčana.

I ove godine tradicionalno organiziraju čak nekoliko termina za povratak studenata iz Zagreba u Dubrovnik za samo 20 eura! Ono što je bitno za naglasiti je da im ne naplaćuju ni prtljagu.

Zadovoljni i studenti

Erika je samo jedna od studentica iz Dubrovnika, koja studira u Zagrebu, a koja koristi mogućnost ovog povoljnog prijevoza.

„Meni je osobno drugi put da se vraćam u Grad s Božom i unaprijed me veseli što ću brže i po pristupačnoj cijeni doći doma za blagdane“, napomenula je Erika za MojFaks.

Nije samo Erika sretna što će po pristupačnoj cijeni otputovati kući za blagdane, nego i brojni drugi studenti iz Dubrovnika, s obzirom na to da je Klub Dubrovčana, koji je jedan od glavnih organizatora, otvorio dodatni termin za prijevoz, zahvaljujući velikom interesu.

Kako nam Erika govori, svi Dubrovčani dobro su upoznati s komplikacijama kada se putuje na krajnji jug Hrvatske tijekom blagdana.

„Svatko tko je putovao na relaciji Zagreb-Dubrovnik i obrnuto autobusom svjedočio je kakva to zna biti tlaka, pogotovo s određenim autoprijevoznicima i po ponekad nenormalnim cijenama“, napomenula je.

Njihovo putovanje traje samo šest sati

Još jedna posebnost ove akcije je to što ova relacija vozi puno kraće od drugih, kako nam je rekao Viktor Bakija Zima, predsjednik Kluba Dubrovčana.

„Drugi komercijalni prijevoznici do Dubrovnika voze po 8 i više sati. Razlog tome je što staju u mnogim mjestima usput do Dubrovnika, a rade i pauzu od pola sata, pa to dodatno usporava i otežava put. „Božić s Božom“ je osmišljen da traje kraće jer ne staje nigdje, a i radi se o noćnoj vožnji da studenti mogu spavati. Zato naš put do Dubrovnika traje samo šest sati što je ogromna razlika u odnosu na druge prijevoznike“, rekao je Viktor za MojFaks.

Tako je organizirano da se za Dubrovnik kreće 22. prosinca u 23 sata s autobusne stanice ispred Studentskog doma Cvjetno naselje, a cijena po osobi iznosi 20 eura. No, svi zainteresirani moraju rezervirati svoje mjesto, s obzirom na to da je broj sjedala u autobusu ograničen.

 

Još vijesti