Uz ove trikove ste sigurni!

Ako se nekad ranije, barem u srednjoj školi, niste susreli sa slanjem „profesionalnog“ e-maila, onda će vam to na faksu možda predstavljati izazov. No, to tako ne mora biti, trebate znati da to nije ništa strašno i da je dovoljno usavršiti nekoliko „finesa“.

Kako početi? Treba li biti profesionalno? Koliko pitanja je previše postaviti? Ovo su samo neka od pitanja koja su vas na početku možda „proganjala“, ali nakon nekoliko poslanih e-mailova ćete vjerojatno shvatiti da to nije nešto što se ne može naučiti.

Za početak, važno je izbjegavati skraćenice, kolokvijalne izraze i sleng. Važno je koristiti standardni književni jezik i poraditi na „formalnom“ tonu. Poruku započnite pozdravom – „Poštovani profesore/profesorice“ ili „Dragi profesore/profesorice“. Nakon pozdrava krenite sa sadržajem, a sada je važno da budete direktni i jasni.

Izbjegavajte nepotrebne informacije i smisleno rasporedite pitanja koja želite postaviti. Budite specifični i ne „okolišajte“, a uz to vodite računa na pravopis i gramatiku. Pravopisne greške mogu ostaviti loš dojam, pa vam savjetujemo da koristite alate za provjeru pravopisa. Za kraj, unaprijed se zahvalite na odgovoru i vremenu, poruku završite s formalnim pozdravom kao što je: „Lijep pozdrav“ ili „S poštovanjem“ i ne zaboravite na potpis.

Još vijesti