Studenti su se odmah požalili na prerani prekid ispita

Skupina južnokorejskih studenata tuži vladu jer je njihov ispit za prijem na fakultet završio 90 sekundi ranije nego što je zakazano.

Oni traže 20 milijuna wona odštete, odnosno oko 14 tisuća eura po studentu što je zapravo iznos troškova godine dana pripremanja kako bi ponovno mogli polagati ispit. Pogreška je utjecala na ostale ispite studenata, kaže njihov odvjetnik.

Zloglasni test prijema na fakultet, poznat kao Suneung, osmosatni je maraton gdje studenti polažu ispite iz više predmeta. Suneung je jedan od najtežih ispita na svijetu, a ulozi su vrlo visoki, piše BBC.

On ne određuje samo sveučilišne položaje i poslove, nego i buduće odnose. Rezultati ovogodišnjeg ispita objavljeni su 8. prosinca.

Studenti su se odmah požalili

Tužba, koju je u utorak podnijelo najmanje 39 studenata, tvrdi da je zvono zazvonilo ranije na mjestu održavanja testa u glavnom gradu Seoulu za vrijeme korejskog jezika, prvog predmeta ispita.

Neki su studenti odmah prosvjedovali, ali kažu da su im nadzornici svejedno oduzeli papire s ispitima. Profesori su prepoznali pogrešku prije početka sljedeće sesije, i vratili su jednu i pol minutu tijekom pauze za ručak, ali studenti su smjeli samo označiti prazne stupce na svojim papirima i nije im bilo dopušteno mijenjati postojeće odgovore.

Studenti su rekli da su toliko uznemireni da se ne mogu usredotočiti na ostatak ispita, javlja novinska agencija Yonhap. Neki su navodno odustali i vratili se kući. Njihov odvjetnik Kim Woo-Suk rekao je lokalnim medijima da se obrazovne vlasti nisu ispričale.

Nije prvi put da studenti tuže profesore

Javni emiter KBS citirao je dužnosnike koji su rekli da je nadzornik zadužen za određeni testni centar pogrešno pročitao vrijeme.

Ovo nije prvi put da su studenti tužili profesore zbog preranog prekida ispita. U travnju, sud u Seulu dodijelio je 7 milijuna wona što je oko 5000 eura studentima koji su tvrdili da su u nepovoljnom položaju na ispitu Suneung 2021. godine jer je njihovo zvono zazvonilo oko dvije minute ranije.

A cijena može biti još veća u drugim zemljama. U 2012. godini, nadzornik ispita u Kini dobio je jednogodišnju suspenziju jer je zvonio za kraj četiri minute i 48 sekundi ranije tijekom prijemnog ispita Nacionalnog fakulteta u školi u provinciji Hunan.

Još vijesti