Negativna ocjena iz ispita.

Polovina ispitanika već se bori s financijskim poteškoćama zbog poskupljenja, pokazali su rezultati istraživanja britanskog Ureda za nacionalnu statistiku (Office for National Statistics).

Jedan od četiri sudionika istraživanja kazao je da se ponovo kreditno zadužio da bi mogao platiti režije i račune, a gotov polovina ispitanih tvrdi da ima problema s mentalnim zdravljem zbog svih ovih okolnosti.

Najrapidnije poskupljenje troškova života u posljednjih 40 godina

Kako piše BBC, cijene u ovoj zemlji rastu najbrže u odnosu na posljednju 41 godinu, uz službenu stopu inflacije od 11,1 posto. Energenti i trošak potrošačke košarice kad su namirnice u pitanju, najviše financijski opterećuju financije građana.

Iako studenti nemaju pravo na vladine potpore za plaćanje troškova života, mnoga sveučilišta i koledži nude brojne pogodnosti, subvencije i jednokratne financijske „injekcije“ kako bi preživjeli ovo teško vrijeme inflacije i ekonomske krize. Neke od ovih potpora odnose se na stipendije, zajmove, povoljne ili besplatne obroke na kampusu ili besplatne higijenske potrepštine.

Prošli tjedan, Sveučilište u Manchesteru objavilo je da će svim redovnim studentima ponuditi jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 170 funti (nešto manje od 1500 kuna), a najavili su i da će im pomoći pri nabavljanju e-knjiga, ukinuti plaćanje članarine u knjižnici te uvesti dodatne mjere kojima pokušavaju ublažiti posljedice sve skupljeg života u ovoj zemlji.

Iz Ureda za nacionalnu statistiku kažu da je njihovo istraživanje prvo službeno ove vrste te da je provedeno na uzorku od 4000 studenata.

Rezultati su pokazali da su troškovi života, u odnosu na prošlu godinu, sada skuplji za 91 posto ispitanika te da je otprilike isti postotak njih donekle ili jako zabrinut zbog snažnog poskupljenja.

Kriza će se odraziti i na ocjene?

Osim ovih problema, naslućuje se još jedan, a to je negativan utjecaj financijske krize na akademski uspjeh mladih.

Naime, ispitanici tvrde da će kriza ostaviti posljedice na njihovom studiranju jer otprilike 29 posto njih preskače neobavezna predavanja kako bi uštedjeli novac, otprilike 31 posto njih ne odlazi na događanja povezana s kolegijima na fakultetima (poput terenske nastave ili konferencija) jer im to predstavlja dodatni trošak, a 40 posto studenata češće uči i studira od kuće jer na taj način štede.

Gotovo je svaki peti student izjavio da razmišlja o povratku k roditeljima, čak i ako to podrazumijeva putovanje do fakulteta i natrag.

izvor: bbc.com

Kafić u sklopu kampusa Borongaj digao je cijene napitaka... Kava u ovom SC-ovom kafiću 'skočila' sa 7 na 13 kuna: 'Više me drži adrenalin kad vidim cjenik nego kofein iz kave!'

SC, Studentski Centar Sveučilišta u Zagrebu 'Zašto mi stari daje 10 kuna za kolu?' Ovako je inflacija utjecala na budžet studenata i mladih

staro novo, menza, tekst, stolovi, raspored Ovo sveučilište utorkom i četvrtkom studentima nudi besplatan doručak

Još vijesti