Previše intenzivne tjelovježbe može biti negativno

Iako se čini kako tjelovježba ne može biti loša, istraživanja pokazuju da bi previše intenzivne tjelovježbe moglo uzrokovati određene zdravstvene probleme. Krenula je sezona prehlada, a rezultati ovog istraživanja su pokazali da bi previše intenzivnog vježbanja moglo povećati rizik upravo od gripe i prehlade.

Mnoga istraživanja pokazuju da redovito vježbanje štiti od respiratornih infekcija poput prehlade, gripe i COVID-19. Međutim, vrlo energična tjelovježba može dovesti do ovih infekcija pokrećući imunološke promjene koje povećavaju rizik, prema novoj studiji.

Studije pokazuju da je rizik od akutnih respiratornih infekcija manji kod osoba koje redovito vježbaju. Fizički aktivni ljudi također imaju manju vjerojatnost da će patiti od teških ishoda COVID-a. No dok se neaktivnost pokazala kao potencijalni čimbenik rizika za respiratorne infekcije, znanstvenici su dugo smatrali da previše aktivnosti, osobito dugotrajne i vrlo intenzivne prirode, također može povećati osjetljivost, piše Medscape.

Povećava osjetljivost na infekcije

„Teorija sugerira da kratkotrajna supresija imunološkog sustava nakon intenzivne tjelovježbe dovodi do povećanja osjetljivosti na infekcije, osobito bolesti gornjih dišnih puteva“, rekao je dr. Choukri Ben Mamoun, profesor medicine (zarazne bolesti) i mikrobne patogeneze na Yale Institut za globalno zdravlje, New Haven, Connecticut. Istraživači su dokumentirali veću učestalost bolesti gornjih dišnih puteva „među visoko treniranim i zdravim netreniranim pojedincima nakon povećane aktivnosti tijekom natjecanja ili blokova treninga dizanja.“

Istraživači su testirali uzorke krvi, sline i urina 11 vatrogasaca prije i 10 minuta nakon intenzivne vježbe osmišljene da oponaša gašenje požara. Vatrogasci su pješačili po brdovitom terenu 45 minuta po vlažnom vremenu noseći do 44 kilograma opreme za divlji teren.

Nakon vježbanja ispitanici su imali manje proupalnih citokina i ceramida, a više antimikrobnih peptida, promjena koje ukazuju na veću osjetljivost na infekcije, rekli su istraživači. Sustavni pregled daje težinu njihovim nalazima, otkrivajući pregršt studija na maratoncima, vatrogascima, vojnicima i nogometašima koji su otkrili povećanje respiratornih simptoma nakon napornih treninga.

Preporuke za vježbanje su individualne

„Odnos između vježbanja i imunološkog sustava složen je i razlikuje se od osobe do osobe. Liječnici mogu koristiti nalaze ove studije za pružanje individualiziranih preporuka za vježbanje“, rekao je Mamoun, koji nije bio dio studije.

Tijekom intenzivne vježbe tijelo može smanjiti upalu dišnih putova kako bi nam pomoglo pri disanju, kažu autori. Povećanje antimikrobnih peptida pronađenih u uzorcima sline moglo bi biti način na koji tijelo kompenzira oslabljenu imunološku funkciju.

Antimikrobni peptidi dio su imunološkog odgovora, ali „obično nisu vrlo učinkoviti za virusne infekcije. Zato mislimo da biste mogli biti izloženiji respiratornim infekcijama“, rekao je glavni autor dr. Ernesto Nakayasu, viši znanstveni znanstvenik u Pacific Northwest National Laboratory, laboratoriju američkog Ministarstva energetike u Richlandu, Washington.

Izvor: Medscape

Još vijesti