Blagdanska nervoza

Božićni blagdani, ali generalno i bilo koji drugi praznici trebali bi predstavljati slavljenje tog događaja, mir i blagostanje u društvu obitelji i prijatelja.

No, često to nije slučaj, pogotovo u današnje vrijeme kada su očekivanja i ljestvice zadovoljstva tijekom blagdana postavljene izrazito visoko. Samim time, svi teže ka tome da su pokloni značajni, odlični, a neki žele i da su poprilično skupi. Kuća mora biti čista, a blagdanski stol prepun obilja hrane, slastica i drugih delicija. Upravo zbog svega navedenog, žene u manjoj razini vole blagdane u odnosu na muškarce.

To je zaključak istraživanja provedenog još 2006. godine, a radi se o istraživanju „Greenberg Quinlan Rosner“ istraživanja unutar kojeg je provedena studija o muškarcima i ženama tijekom praznika i njihovim razinama stresa, kako piše YourTango. Naime, dokazano je da su žene pod puno većim stresom tijekom blagdana u odnosu na muškarce iz nekoliko razloga.

Žene brinu o čistoći kuće, domaćinstvu, blagdanskom stolu, poklonima, ali i o generalnom dojmu blagdana i njegovih praznika od kojih se očekuje da prođu u savršenom blagdanskom dugu. Dok su muškarci zapravo potpuno opušteni, s obzirom na to da većinske blagdanske obaveze preuzimaju žene. Oni su, prema navedenom istraživanju, manje zabrinuti, a samim time imaju i manju količinu stresa tijekom blagdana.

Žene pod puno većim stresom od muškaraca

To dokazuje i rezultat istraživanja gdje čak gotovo 45 posto žena potvrđuje njihovu veću količinu stresa tijekom blagdana jer se ne mogu u potpunosti opustiti s obzirom na sve obaveze koje trebaju prethodno napraviti.

No, osim svega navedenog, istraživanje pokazuje da bez obzira na količinu stresa i obaveza, jedno je sigurno – svi vole blagdane i praznike. U istraživanju oba su se spola u tome složila, a to pokazuju i rezultati gdje je 60 posto njih navelo kako su dobro raspoloženi, a čak gotovo 80 posto žena i muškaraca tijekom blagdana često osjeća pozitivne emocije, poput sreće.

Još vijesti