Ova pjesma stvarno opušta!

Vjerujemo da vas barem nekoliko puta u mjesecu uhvati nervoza i baš vam bude potrebna neka pjesma za opuštanje. U takvim situacijama vjerojatno „upalite“ pjesmu za koju smatrate da će vas opustiti, ali vas ista zapravo rastuži.

Muzikoterapija ili terapija glazbom je liječenje gdje se ista koristi u terapeutske svrhe s ciljem postizanja fizičkih, mentalnih i društvenih promjena, a kroz godine se pokazala kao obećavajuća alternativa. Istraživanja provedena na Sveučilištu u Pensilvaniji otkrila su da određena glazbena kompozicija može dramatično smanjiti anksioznost, i to čak za 60 posto.

Spomenuto istraživanje je bilo fokusirano na anksioznost pacijenata prije operacije, a uključivalo je 157 osoba koje su bile podijeljene u dvije skupine. Prva skupina je primila dozu od jednog do dva miligrama midazolama i to tri minute prije nego što su im blokirani periferni živci. Dok je druga skupina imala priliku slušati pjesmu „Weightless“ benda Marconi Union.

Rezultati su pokazali da su pacijenti koji su slušali spomenutu glazbenu kompoziciju imali slične razine anksioznosti kao i pacijenti koji su uzeli midazolam. Takav rezultat sugerira da glazba može biti jednako učinkovita u smanjenju anksioznosti kao i farmaceutski lijekovi.

Međutim, oni pacijenti koji su uzimali lijek su izrazili veće zadovoljstvo cjelokupnim iskustvom u usporedbi s drugom skupinom, a istraživači pretpostavljaju je to zbog toga što pacijenti u glazbenoj skupini nisu sami birali vrstu glazbe, piše na independent.co.uk.

 

Još vijesti