Pokrenuli peticiju za dizanje limita!

S prvim danom ove godine minimalna studentska satnica narasla je na 29,30 kuna što je razveselilo mnoge na prvu, no, sada im to donosi i poteškoće.

Kako smo pisali, povećanjem studentske satnice, studenti koji rade kroz godinu brže dođu do limita porezne olakšice, što onda predstavlja problem njihovim roditeljima.

Slika nije pronađena Prešla prvi limit zarade za 50 kuna, Porezna 'pokucala na vrata' roditeljima: Isplati li se žaliti?

Ponovimo, pisali smo u više navrata problem da su studenti ograničeni maksimalnom zaradom koju mogu ostvariti tijekom kalendarske godine ako su i dalje porezna olakšica svojim roditeljima. Ako je student na poreznoj olakšici roditeljima, može zaraditi najviše 15 tisuća kuna, dok je za sve ostale koji rade posredstvom student-servisa i studentskih ugovora (a da su skinuti kao olakšica roditeljima) taj limit viši i iznosi 63 tisuće kuna. Sve što zarade iznad tog iznosa, oporezuje se.

Prag bi podigli na 30.000 kuna. Poslodavci predložili da se studentima prag neoporezivog prihoda poveća za duplo!

Povećanje traže svi

Problem preniskog limita od 15 tisuća kuna sve češće se spominje oko ljetnog perioda i turističke sezone, kada poslodavci očajnički traže radnike, a studenti koji žele „podebljati“ svoj budžet to mogu samo do spomenute zarade od 15 tisuća kuna.

Pisali smo kako je direktor Hrvatske udruge turizma apelirao na modifikaciju limita, potom se oglasio i HSLS, i poslodavci, a najglasniji su, naravno, studenti.

Studentski ugovor za obavljanje studentskih poslova Iz HSLS-a poručili: Neoporezivi limit zarade za studente treba povećati na 25 000 kuna

Stoga, Hrvatski studentski zbor je nedavno podijelio na svojim Facebook stranicama kako su pokrenulipeticiju za dizanje studentskog limita s 15 tisuća na 22500 kuna.

Slika nije pronađena HUT predložio Vladi: 'Prvi limit studentske zarade treba dići s 15 na 30 tisuća kuna'

Studentska satnica rasla, limit ostao isti

U sezoni student ne može odraditi ni puna 2 mjeseca jer će probiti limit od 15.000,00 kuna. Navedeno predstavlja još veći problem kada se uzme u obzir da studenti, uz sezonski rad, često obavljaju jednodnevne poslove, uglavnom nekoliko puta na mjesec. Studenti s trenutnom minimalnom studentskom satnicom suočavaju se s problemom ograničavanja rada zbog probijanja poreznog limita te smatraju kako je prekoračenje nisko za 2022. godinu“, pišu iz Hrvatskog studentskog zbora.

Osim toga, navode i primjer da je od uvođenja izračuna minimalne studentske satnice, ista je rasla u iznosu od 36,28% (2018. godine ona je iznosila 21,50 kn, za tekuću godinu ona iznosi 29,30 kn), dok je u isto vrijeme limit za poreznu olakšicu ostao isti.

Još neki od razloga je i problem inflacije i poskupljenja života jer se studenti okreću studentskim poslovima s obzirom na to da im stipendije i obiteljsko financiranje ne predstavljaju dovoljan prihod za osnovne životne i studentske potrebe.

Ministarstvo će razmotriti prijedlog

HSZ javlja da su za svoju peticiju dobili i podršku Rektorskog zbora RH, što je tijelo svih rektora javnih sveučilišta u državi. Nakon što su poslali dopis i nadležnom Ministarstvu, stigao im je i odgovor: „Ako se utvrdi da važeća ograničenja doista uzrokuju prepreke studentima u obavljanju studentskih poslova, Ministarstvo će razmotriti potrebu mogućnosti prilagodbe limita te konzultirati Ministarstvo financija", prenosi HSZ.

Peticiju za povećanje limita poreznih olakšica studenata koji su na poreznoj kartici roditelja/skrbnika možete potpisati ovdje.

 

Još vijesti