Tehnologija virtualne stvarnosti

Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije, Sveučilišta u Rijeci provodi digitalnu transformaciju obrazovanja jer će uskoro omogućiti svojim studentima predavanja u virtualnoj i proširenoj stvarnosti.

Nakon što se u proteklih nekoliko pandemijskih godina globalni akademski svijet naviknuo na razne online platforme, novi tehnološki valovi sada nude još bolje mogućnosti za studente. Virtualna i proširena stvarnost ogromnim koracima zahvaća sve segmente društva, a ovaj put upravo akademski svijet iz Opatije prednjači u tehnološkoj revoluciji.

U Hrvatskoj se za ovu inovaciju u nastavi odlučio Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, koji je već ovog tjedna uspješno implementirao VR sustav u nastavu. Neke su svoje kolegije, naime, odlučili ponuditi i u virtualnoj te proširenoj stvarnosti. Kako bi u tome uspjeli za početak su se opremili s pet MetaQuest2 uređaja i jednom VR 360 kamerom za čije su korištenje prošli i specijaliziranu edukaciju prilagođenu potrebama njihovih kolegija.

MetaQuest2 uređaji

Nekoliko profesora ujedno će krenuti u razvoj softverskih rješenja za svoje kolegije, a sve u cilju da svojim studentima ponude sve što u ovom trenutku tehnologija za akademsku zajednicu može ponuditi, ali i da potencijalno postanu zanimljivi budućim studentima koji se žele razvijati u ovom području.

Tehnologija virtualne stvarnosti može omogućiti sudionicima proživljavanje iskustava kakva bi u stvarnom svijetu bila teže ostvariva, financijski skuplja ili na neki način nesigurna. Neki primjeri su putovanja na daleke lokacije, vježbe stranih jezika, upravljanje uređajima, vježbe javnih nastupa, prodajnih razgovora te vizualizacija raznih sadržaja.

 

Još vijesti