Studentica u Veneciji

Mnoge studente pojam studiranja u inozemstvu često podsjeća na velike troškove. Iako postoje razne stipendije kojima se olakšava studiranje u inozemstvu, one nekada i nisu dovoljne, no nije u svim državama situacija ista. Kao što nisu isti ni troškovi, a ni cijene koje stalno uspoređujemo s onima u Hrvatskoj.

Jedna studentica snimila je video za svoj TikTok profil, a u videozapisu navodi točne troškove svojeg studiranja u Italiji, točnije u Veneciji. S obzirom na to da je Venecija atraktivno turističko središte, sama pomisao na studiranje tamo nam daje viziju kako stipendija definitivno nije dovoljna u odnosu na njihov standard.

 

@lenaastef #studiranjeuinostranstvu #studentskizivot ♬ Summer day - TimTaj

 

Upravo zbog toga su nas iznenadile cijene koje je navela. Dok su neke stvari puno skuplje nego u nas, krajnji zbroj njezinih troškova manji je no što se očekivalo.

Studentski dom dosta skuplji

Prvi mjesečni trošak koji spominje u videozapisu jest studentski dom u kojem živi. U pitanju je dvokrevetna soba koju plaća 275 eura, točnije, nešto više od 2000 kuna. U odnosu na hrvatske studentske domove, to je poprilično velika razlika jer kod nas onih državnih, u prosjeku, nema iznad 1000 kuna.

Nema menze, hranu priprema sama

Nadalje, navela je i troškove hrane. Kako govori, sama si sprema obroke pa na tjednoj razini na njih troši otprilike od 220 do 300 kuna. Uz navedeno, plaća i račun za mobitel i Internet. Bez njega ne može nitko, a pogotovo ne studenti, ali je zanimljivo to da on nije toliko skup. Rekla je da njega plaća 10 eura mjesečno, što je otprilike 75 kuna.

Ne izlazi u klubove, već odlazi samo na kave

Osim toga, nema studenta koji ne voli ići na kave i družiti se s prijateljima s faksa u slobodno vrijeme. Upravo zbog toga navela je i troškove koje potroši na takva druženja, a u navodi da je u prosjeku to otprilike 150 kuna tjedno s naglaskom da ne izlazi u klubove već da to potroši prvenstveno na kave i neka dnevna druženja.

Umjesto javnog prijevoza bira hodanje

U svim navedenim troškovima, ova studentica uspjela je uštediti na jednom segmentu. To je javni prijevoz kojeg uopće ne koristi. Govori da po Veneciji svugdje ide pješke, a jedan od razloga tome je što joj je fakultet poprilično blizu studentskom domu. Za sve one koji ne vole hodati, javni prijevoz stoji gotovo 190 kuna mjesečno.

Naposljetku, koji inozemni student ne voli putovati? Jedna od njih je i upravo i ona, no, i u tom slučaju izabire jeftinije opcije te na izlete odlazi busom. Navodi kako su autobusne karte smješno jeftine pa i u tom smislu uspije nešto uštedjeti.

Ukupni trošak nije velik

Na mjesečnoj razini, njezini ukupni troškovi iznose najmanje 2500 kuna mjesečno, sa svime što je navela. Ako gledamo na to studira u inozemstvu, ovaj iznos i nije prevelik.

Naravno da se uvijek dogode neplanirane situacije u financijskom smislu, ali krajnji iznos njezinih troškova nije velik. Pogotovo kada uspoređujemo cijene, a i vodimo vlastitu evidenciju o troškovima studentskog života – bilo u inozemstvu ili kod nas.

Dubrovnik Studentica pokazala koliko dnevno potroši u Dubrovniku: Jedna stvar je posebno skupa i šokirala je mnoge

Puno plastike i kartica, malo keša... Zagrebački studenti komentiraju 'rasipnog' kolegu koji troši 1000 eura mjesečno: 'Nemamo ni približno toliko...'

 

Još vijesti