Ove godine dojava o nepravilnostima gotovo da i nije bilo...

Ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) Vinko Filipović izvijestio je jučer, po završetku ljetnog roka ovogodišnje državne mature, kako je provedba ispita prošla besprijekorno, a sudjelovalo je oko 29.000 pristupnika.

Matura je započela 31. svibnja pisanjem ispita iz materinskih jezika nacionalnih manjina, a završila je jučer, 27. lipnja obveznim ispitom iz matematike na obje razine, piše HRT.

Slika nije pronađena Pokušavaju stati na kraj 'curenju' pitanja s državne mature: Evo novih mjera zaštite

"Po svemu onome što smo dobili u ovih mjesec dana kao povratnu informaciju, prije svega od školskih ispitnih povjerenstava i ispitnih koordinatora, državna matura je doista prošla besprijekorno. Nije bilo nikakvih poteškoća u dostavi ispita, u povratu, niti u podjeli", rekao je Filipović.

"Za sada je još uvijek nepoznanica s kojim su uspjehom učenici uspjeli riješiti svoje ispite s obzirom na to da će privremeni rezultati biti poznati tek 11. srpnja", dodao je.

Samo jedna dojava za korištenje mobitela

Filipović je rekao kako su dobili samo jednu dojavu o neovlaštenom i nedopuštenom korištenju mobitela na ispitu iz eseja iz hrvatskog jezika prošlog petka.

"To je znatno manje nego što je bilo u prethodnim godinama, primjerice prošle godine bilo je dvadesetak dojava", istaknuo je.

Slika nije pronađena Top 10 studija među maturantima: Za mjesto na najpoželjnijem bori se gotovo 7 srednjoškolaca

Nije dosad bilo ni dojava o prepisivanju na ispitima iako još nisu dobili povratne informacije za sve predmete.

STEM i ove godine među najtraženijim izbornim predmetima

STEM područja i društvene znanosti i ove su godine bili među najtraženijim izbornim predmetima. Fizika je bila najpopularnija, a slijede biologija, politika i gospodarstvo, kemija, psihologija, informatika i likovna umjetnost.

Ispiti su se polagali tijekom pet tjedana. Maturanti će prve rezultate znati 11. srpnja, rok za prigovore je 13. srpnja, a konačni rezultati bit će im poznati 18. srpnja, dok će svjedodžbe dobiti 20. srpnja.

Na maturi su imali pitanje o kuhanju tjestenine. Evo kako se PRAVILNO kuha tjestenina po maturi iz hrvatskog

Jesenski rok državne mature počinje 17. kolovoza, a završava 2. rujna.

izvor: vijesti.hrt.hr

Još vijesti