Novac

Studenti biotehničkih znanosti na području Slavonije, Baranje i Srijema mogu konkurirati za stipendiju i u akademskoj godini 2022/2023.

To je potvrdila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je u utorak 22. studenog 2022. godine potpisala Anekse Sporazuma o suradnji zajedno s rektorom Sveučilišta u Slavonskom Brodu Ivanom Samardžićem, dekanom Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek Krunoslavom Zmaićem, dekanom Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek Jurislavom Babićem i dekanom Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi Borislavom Miličevićem.

Biotehničke znanosti

Stipendija iznosi 10.000 kuna po studentu za cijelu akademsku godinu, a na natječaj se mogu prijaviti redoviti i izvanredni studenti 2. i 3. godine preddiplomskih studija i 1. i 2. godine diplomskih studija iz područja biotehničkih znanosti (polja: agronomija, biotehnologija, prehrambena tehnologija i nutricionizam), koji su u akademskoj godini za koju se dodjeljuje stipendija prvi puta upisali godinu studija. Ukupna planirana vrijednost Javnog poziva iznosi 9 milijuna kuna.

Ministrica je prilikom potpisivanja Sporazuma posebno istaknula važnost više razine obrazovanja poljoprivrednika. Spomenula je kako viša razina obrazovanja izravno doprinosi većoj produktivnosti i rastu konkurentnosti poljoprivrednog sektora te da u tom kontekstu Ministarstvo poljoprivrede kontinuirano stimulira i podržava mlade i njihov interes za bavljenje poljoprivredom, prenosi SiB.hr.

Zbog toga se od 2019. godine objavljuje javni poziv visokim učilištima za dodjelu bespovratnih sredstava za stipendiranje studenata iz područja biotehničkih znanosti, a u tu svrhu je u protekle tri akademske godine iz državnog proračuna osigurano 24,7 milijuna kuna.

Ovaj je projekt stipendiranja studenata dio Razvojnog sporazuma Slavonija, Baranja i Srijem u kojem Ministarstvo surađuje s pojedinim visokim učilištem u području obrazovanja koje doprinosi ostvarivanju održivog razvoja poljoprivrede te njezinoj gospodarskoj, ekološkoj i društvenoj ulozi kao strateškoj grani hrvatskog gospodarstva.

Javni poziv je dostupan na poveznici, kao i Upute za prijavitelje. Prijave studenata visokim učilištima su otvorene do 2. prosinca 2022. godine, a prijave visokih učilišta Ministarstvu do 9. prosinca 2022. godine.

Još vijesti