TikTok

Predsjednici Državnog sveučilišta Florida nedavno su dobili dopis u kojem se jasno zabranjuje korištenje TikToka na njihovim fakultetima.

Dopis je poslan od strane njihova Upravnog odbora koji zabranjuju uporabu ove aplikacije, ali i druge koje su naveli na Popisu zabranjenih tehnologija Državnog sveučilišnog sustava.

Oni inzistiraju na tome da se blokira mrežni promet sa svih uređaja u vlasništvu sveučilišta koji je povezan s tim aplikacijama, a sve zbog stalno rastuće kibernetičke prijetnje.

„Privatnost podataka, posebice podataka o studentima i fakultetskim istraživanjima, ključni je prioritet za Državno sveučilište Florida“, rekao je Upravni odbor ovog fakulteta za CNN.

Uz TikTok, zabrana vrijedi i za aplikacije Kaspersky, VKontakte, Tecent QQ, WeChat i sve njihove podružnice. Odluka je donesena hitno i vrijedila je odmah, od dana kada je primljen dopis, zbog prevelike rizičnosti kada je u pitanju krađa podataka preko navedenih aplikacija.

„Odbor jednoglasno odobrio hitnu uredbu kojom se zabranjuje korištenje TikToka i drugih stranih aktera koji su prepoznati kao neposredan nacionalni sigurnosni rizik, na naših 12 javnih sveučilišnih kampusa“, rekli su iz Odbora guvernera, kako piše CNN.

Treba li se TikTok zabraniti i na hrvatskim sveučilištima?

Ukupno glasova:

izvor: edition.cnn.com

 

Još vijesti