Ili puno boja ili potpuno crnilo!

 Modni noviteti najčešće se javljaju zbog namjere poznatih dizajnera da isti postane novim popularnim krikom mode, a odjeća i glazba najčešće su odraz trenutnih događanja i javnog mnijenja u svijetu, a oni mogu biti i dobar pokazatelj kulturnog razvoja društva.

Ovaj „trend“ tmurne odjeće, melankolične glazbe i upadljivih modnih dodataka neki povezuju uz svjetske događaje koji dizajnere navode na takvu vrstu izričaja koji je prožet mračnijim obilježjima.

Sve navedeno poteklo je proces normaliziranja kreativnih izričaja poput tetoviranja i drugih tjelesnih modifikacija, koji su nekada bili smatrani manje prihvatljivima.

 

Iako je mnogima drago što je alternativa postala velik dio moderne kulture, nisu svi oduševljenim ovakvim razvojem modnih trendova.

Tako jedna studentica sociologije na proces normalizacije punk i emo supkulture (koje je onda dio od svojih tinejdžerskih godina) gleda vrlo negativno jer smatra da je isti izričaj izgubio svoju čar.

„Tako su se oblačili oni koji se nisu osjećali kao svi drugi, a sada cure koje su mi se podsmjehivale zbog mog stila i izgleda oblače se kao ja i uživaju u svim prednostima ove kulture!“, zaključila je.

Modne kolekcije, glazbeni hitovi i trendovi na društvenim mrežama često su kulminacija onoga što se događa u javnoj sferi. I dok nas svi trendovi mogu uputiti u psihu kolektiva, nijedan ne govori jasnije o tome kako se trenutno kolektivno osjećamo od uspona alternative kulture.

Još vijesti